4min Devices

Nokia brengt N1 Tablet met Android binnenkort uit in Europa

Bij het nalopen van onze aantekeningen en foto’s van het Mobile World Congress kwamen we de Nokia N1 Tablet tegen. Een Android-tablet van het huidige Finse Nokia dat niet is overgenomen door Microsoft. Nokia ontwikkelt nog steeds producten als Here Maps, autonavigatie-producten en dus ook een Android-tablet. Op dit moment test het bedrijf de Europese firmware en binnenkort zal de tablet beschikbaar komen in Europa.

Techzine sprak op de stand van Nokia met verschillende mensen die de Nokia N1 Tablet aan het publiek demonstreerden en daaruit kwam naar voren dat de tablet op dit moment erg goed verkoopt in China. Mede daardoor wil het bedrijf op zoek naar meer succes en wordt er hard gewerkt een firmware voor de Europese markt. Deze wordt op dit moment door Nokia-medewerkers getest en zodra deze goed is zal het product worden uitgebracht in enkele Europese landen. Welke landen wilde Nokia ons nog niet vertellen, laten we hopen dat ze het landenschema van enkele jaren geleden aanhouden, daarbij stond Nederland altijd hoog op de lijst.

Nokia brengt N1 Tablet met Android binnenkort uit in Europa Nokia brengt N1 Tablet met Android binnenkort uit in Europa

De Nokia N1 Tablet beschikt over een scherm van 7,9 inch met een schermresolutie van 1536 x 2048 pixels, daarmee komt het aantal pixels per inch op 324. Dat is zeer goed voor een tablet van dit formaat. Het scherm van deze tablet is daarnaast ook voorzien van Gorilla Glass 3. Aan de binnenkant heeft Nokia gekozen voor een Intel Atom Z3580 processor, dit is een quadcore processor met een kloksnelheid van 2,3 GHz. Volgens Nokia zijn zowel de prestaties als de accuduur dik in orde. Wij hebben even met de tablet kunnen spelen en hebben daar verder nog geen mening over. Verder heeft het bedrijf gekozen voor 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. De camera aan de achterzijde beschikt over 8 megapixels en de camera aan de voorzijde over 5 megapixels. Nokia is verder de eerste fabrikant die gebruik maakt van een USB Type-c poort op een tablet, dit is de nieuwe USB-poort die omkeerbaar is, wel gebruikt Nokia nog de USB 2.0-standaard in plaats van USB 3.1. Deze aansluiting beschikt dus niet over meer mogelijkheden als opladen en een dataverbinding.

Nokia brengt N1 Tablet met Android binnenkort uit in Europa Nokia brengt N1 Tablet met Android binnenkort uit in Europa

De Nokia N1 tablet maakt gebruik van een stock-versie van Android 5.0 Lollipop, Nokia heeft geen aanpassingen doorgevoerd in Android zelf, wel heeft Nokia de Android-launcher vervangen door een eigen losse applicatie, de Z Launcher. De Z Launcher is een Android-launcher die door Nokia is ontwikkeld en deze toont op het hoofdscherm de iconen van veel gebruikte applicaties. Daarbij houdt Nokia ook rekening met het moment van de dag, als je bijvoorbeeld altijd in de ochtend een bepaalde app opent dan zal dat icoon ook alleen ’s morgens getoond worden.

Mocht de applicatie die je wilt openen niet op het hoofdscherm staan dan kan je die eenvoudig zoeken door de eerste letter van de applicatie op het hoofdscherm te schrijven met je vinger. Dit werkt een stuk handiger dan zou je verwachten en ook nog eens enorm snel. Ik heb verschillende moeilijk leesbare letters proberen te schrijven en stuk voor stuk wist de Z Launcher ze te ontcijferen. Dus ook iemand met een hanenpotenhandschirft kan de Z Launcher gebruiken. Mocht je het niets vinden kan je het altijd nog verwijderen. De Z Launcher is overigens ook op elk ander willekeurig Android-toestel te installeren, voor meer informatie of een video over de Z-Launcher zie dit artikel.

De Nokia N1 Tablet zal hoogstwaarschijnlijk nog voor de zomer beschikbaar komen in Europa voor een adviesprijs van 249 euro.