1 min

Google heeft vandaag een software-update uitgerold voor Google Play Services. Via deze update wordt het mogelijk om een Android 5.0 Lollipop toestel te ontgrendelen via stemherkenning. Gebruikers kunnen deze manier van ontgrendelen naar wens instellen, deze manier is wel minder veilig dan bijvoorbeeld een vingerafdruk.

Het ontgrendelen van het Android-toestel met de stem maakt onderdeel uit van het Smart Lock-systeem van Android 5.0 Lollipop. Via dit systeem was het al mogelijk door het toestel te ontgrendelen als het toestel op een bepaalde locatie is of verbonden is met een bepaald Bluetooth apparaat, bijvoorbeeld een carkit of een laptop. Nu komt daar de ontgrendeling via de stem bij, als gebruiker Ok Google uitspreken wordt het toestel ontgrendeld.

Google geeft zelf al aan dat deze methode weliswaar werkt maar ook fraude gevoelig is, via een stemopname is deze verificatiemethode eenvoudig te omzeilen. Ook kunnen mensen met een soortgelijke stem, of iemand die goed stemmen kan imiteren, het systeem eenvoudig omzeilen.

Voor de meeste gebruikers met een Android 5.0 Lollipop toestel is deze methode inmiddels beschikbaar, maar nog niet iedereen ziet de methode al. Het kan helpen om even alle apps te updaten via de Play Store-applicatie.