2min

Het nieuwe vlaggenschip van Huawei, de Huawei Ascend P8, krijgt volgens het Chinese Digitimes een 5,2 inch scherm met een Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Verder zou de behuizing slechts 6,4 millimeter dik zijn waardoor het toestel dunner is dan concurrerende vlaggenschepen, zoals de Apple iPhone 6 en Samsung Galaxy S6.

Digitimes baseert zich op bronnen bij de Chinese overheid waar informatie over de nieuwe smartphone van Huawei zou zijn aangeleverd. De Huawei Ascend P8 is het nieuwe vlaggenschip van Huawei voor 2015 en de opvolger van de Huawei Ascend P7 (review), het vlaggenschip van vorig jaar. De Ascend P7 van vorig jaar viel een beetje tegen en dat kwam voornamelijk door het gebrek aan grafische rekenkracht.

Volgens de bronnen van DigiTimes krijgt het toestel naast een 5,2 inch Full HD-scherm, een Kirin 930-processor van HiSilicon, een dochteronderneming van Huawei, 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Verder zou het toestel aan de achterzijde voorzien zijn van een 13 megapixel camera.

Als de informatie van Digitimes klopt en Huawei inderdaad kiest voor de Kirin 930-chip in zijn vlaggenschip dan gaan de grafische prestaties wederom tegenvallen. Reden hiervoor is dat in de Kirin 930 een Mali T628 GPU zit uit 2012 die inmiddels wel redelijk achterhaald is. De prestaties van de GPU zullen zeker niet zo slecht zijn dan vorig jaar, maar wel veel minder dan concurrerende vlaggenschepen.

Wat ons betreft is de kans redelijk groot dat Huawei kiest voor de Kirin 930 omdat dit de nieuwste chip van HiSilicon is. De chip is tot op heden alleen gebruikt in de eerder aangekondigde Huawei MediaPad X2-tablet, een tablet die later deze maand beschikbaar moet worden in de eerste landen.

De prestaties van de CPU in de Kirin 930 zijn waarschijnlijk wel uitstekend en mogelijk vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 810 en de Exynos 7420 uit de Galaxy S6. Waarom Huawei blijft kiezen voor oudere GPU’s is niet helemaal duidelijk, mogelijk om de prijs van de chip en dus het toestel te drukken.

De Mali T628 GPU werd ook gebruikt in de Kirin 920 die onder meer in de Honor 6 (review) en de Huawei Ascend Mate7 (review) is verwerkt. Samsung heeft deze GPU gebruikt in de Samsung Galaxy Alpha (review), maar besloot in dat toestel een scherm te stoppen met "slechts" een HD-resolutie, zodat de grafische prestaties wat beter uit de verf kwamen.

Op 15 april presenteert Huawei zijn nieuwe vlaggenschip in Londen en Techzine zal daarbij aanwezig zijn. Pas dan kunnen we met zekerheid zeggen hoe goed de grafische prestaties van de Huawei Ascend P8 zijn.