2min

Microsoft heeft update uitgebracht voor Windows 7 en Windows 8.1, deze update is gemarkeerd als aanbevolen en moet op dit moment nog handmatig worden gedownload en geïnstalleerd. In de toekomst wordt deze update waarschijnlijk automatisch uitgerold. De update bevat onder andere een tooltje waarmee de installatiebestanden van Windows 10 kunnen worden gedownload.

Microsoft is stilletjes begonnen aan de voorbereiding van de uitrol van Windows 10. Om alle Windows 7 en Windows 8.1 computers straks makkelijk te kunnen updaten naar Windows 10 is er een speciaal installatieprogramma nodig. Dat programma wordt inmiddels al aangeboden via Windows Update. Op dit moment is het nog een optionele maar aanbevolen update. Waarschijnlijk zal de update in de toekomst niet meer optioneel zijn en automatisch worden verspreidt.

In de update is een een config.xml bestand te vinden met enkele url’s welke lijken te verwijzen naar de downloadlocaties van de Windows 10-bestanden. Ook zouden enkele url’s bedoeld zijn om het aantal bezoekers te meten. Ook wordt in het bestand verwezen naar "Phases", waarbij steeds meer opties van de tool worden geactiveerd. Zo zal er waarschijnlijk voor het beschikbaar komen van Windows 10 al reclame worden gemaakt voor het besturingssysteem in Windows 7 en Windows 8.1 Dit gebeurt in Windows 8.1 waarschijnlijk via de tegels op het startscherm en in Windows 7 mogelijk via een popup-applicatie.

Er zijn zelfs aparte "Phases" gedefineerd voor het downloaden van Windows 10, wanneer de bestanden zijn gedownload, wanneer de update klaarstaat om te installeren en nog enkele specifieke "Phases". Alles wijst erop dat Microsoft het upgraden naar Windows 10 erg serieus neemt en alle mogelijke middelen gaat inzetten om gebruikers te informeren over de update naar Windows 10.

Het upgraden naar Windows 10 zal voor alle Windows 7 en Windows 8.1 gratis zijn zolang ze upgraden in het eerste jaar na lancering. Windows 10 moet deze zomer beschikbaar gaan komen. Als Microsoft inderdaad actief reclame gaat maken in Windows 7 en Windows 8.1 om gebruikers te laten upgraden naar Windows 10 zal de migratie mogelijk erg snel gaan verlopen.

Lees ook onze laatste review van Windows 10.