2min

Microsoft laat alle Windows 7 en Windows 8-pc’s en tablets de installatiebestanden van Windows 10 downloaden via Windows Update. Daarna zal het bedrijf de upgrade naar Windows 10 verder gaan opdringen. Niet alleen krijgt de gebruiker een melding in de rechteronderhoek, ook krijgt de gebruiker bij het afsluiten en herstarten van zijn systeem de vraag of deze mag worden geüpgraded naar Windows 10.

Microsoft gaat de upgrade naar Windows 10 nog meer opdringen aan gebruikers. Vooralsnog bleef het beperkt bij een melding rechtonderin waarin werd aangegeven dat Windows 10 nu beschikbaar is en gebruikers gratis mogen upgraden. Nu gaat het bedrijf via Windows Update de installatiebestanden voor Windows 10 naar alle Windows 7 en Windows 8 systemen verspreiden en bij elke herstart van het systeem vragen of de upgrade naar Windows 10 kan worden uitgevoerd.

Door Windows 10 verder op te dringen zullen gebruikers ongetwijfeld sneller akkoord gaan met het upgraden en zal de adoptie van Windows 10 nog sneller gaan. Voor mensen die besloten hebben voorlopig niet te willen upgraden kan deze opdringerigheid mogelijk als ongewenst worden ervaren.

Toch kan niemand uiteindelijk ontlopen aan de upgrade naar Windows 10, want over 4,5 jaar wordt ook de stekker getrokken uit Windows 7 en verdwijnt de ondersteuning van dat besturingssysteem. Daarnaast nemen de installatiebestanden van Windows 10 natuurlijk de nodige ruimte in, wat ook ongewenst kan zijn.

Via de applicatie Schijfopruiming kunnen deze installatiebestanden wel worden opgeruimd. Ook heeft Microsoft een handleiding gepubliceerd hoe de upgrade naar Windows 10 kan worden tegengehouden.