2min Devices

Nokia bevestigt terugkeer smartphonemarkt, maar alleen met partner

Nokia heeft in een persbericht bevestigt dat het waarschijnlijk zal terugkeren op de smartphonemarkt. Het bedrijf zal dit echter niet zelfstandig doen maar middels een samenwerking met een partner. Die partner mag dan de naam Nokia gebruiken, maar is dan verantwoordelijk voor de productie, verkoop, marketing en ondersteuning aan klanten.

Nokia maakt daarmee duidelijk dat het nog wel mogelijkheden ziet voor een terugkeer van de naam Nokia op de smartphonemarkt, maar de toestellen zullen dan niet uit de koker van het Finse bedrijf komen. Nokia stelt dat het bedrijf 14 jaar lang marktleider is geweest op de markt voor mobiele telefoons. Hierdoor heeft de naam Nokia nog steeds een grote waarde bij veel consumenten.

Die naam is geld waard en daar ziet Nokia dan ook de mogelijkheden. Nokia heeft vorig jaar zijn complete smartphone en telefoondivisie verkocht aan Microsoft inclusief de productie, marketing en retailkanalen. Wil je als smartphonefabrikant een rol van betekenis spelen moet je daar wel over beschikken, dat allemaal opnieuw opzetten kost teveel tijd en geld en bovendien zijn de risico’s te groot. Daarom zoekt Nokia een partner die al beschikt over al deze onderdelen, deze kan dan de naam Nokia als het ware huren om onder het merk toestellen op de markt te brengen. Dit kan echter pas op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2016 want tot die tijd mag Nokia niet actief worden op de smartphonemarkt, dit is met Microsoft overeengekomen bij de verkoop van de telefoondivisie.

Op dit moment heeft Nokia al een dergelijke samenwerking met Foxconn. Dat Chinese bedrijf produceert de Nokia N1-tablet en brengt deze ook zeer succesvol op de markt in China. Techzine heeft deze tablet bekeken op de Mobile World Congress in Barcelona en toen werd verteld dat de Europese firmware op dat moment werd getest. De tablet wordt dan ook nog steeds verwacht in Europa. Of Foxconn ook interesse heeft om Nokia-smartphones te gaan maken is onduidelijk.

Nokia blijft zich zelf vooral focussen op het ontwikkelen van netwerkapparatuur voor telecomproviders en netwerktechnologie zoals toekomstige 4G- en 5G-standaarden. Daarnaast beschikt Nokia nog over de navigatie en mapdiensten van Nokia Here. De kans is echter groot dat Nokia Here binnenkort wordt verkocht.