Autofabrikant Telsa werkt aan een accu waarmee een heel huis voorzien kan worden van stroom. Op 30 april zal het deze accu voor in huis presenteren en worden ook de details bekendgemaakt. Daarnaast zal het een gigantische accu presenteren voor nutsbedrijven.

Het idee achter de grote accu voor in huis is dat je energie van je zonnepanelen kan opslaan om deze later weer zelf te gebruiken. Of dat je ’s nachts de accu oplaadt met goedkope energie om deze overdag in te zetten als de energie duurder is.

In Nederland is het mogelijk om de energie van je zonnepanelen terug te geven aan je energiemaatschappij waarmee je energierekening vervolgens wordt verlaagd. Dit is echter in veel andere landen niet mogelijk en daar zou de accu van Tesla een oplossing kunnen zijn.

In Nederland is het nog wel mogelijk om een dubbeltarief abonnement af te sluiten waarbij je ’s nachts goedkoper stroom krijgt geleverd dan overdag. De vraag is alleen hoe groot worden deze huisaccu’s van Tesla en hoelang kan je daarmee werken.

De accu’s waar Tesla gebruik van gaat maken zijn gewoon lithium-ion accu’s. Het is niet zo dat het bedrijf een nieuwe accutechnologie heeft ontwikkeld. Belangrijkste aspect van de huisaccu’s zal de veiligheid zijn. lithium-ion accu’s zijn bij verkeerd gebruik nogal ontvlambaar. Zo had Boeing bijvoorbeeld de nodige problemen met de accu’s van de Dreamliner.

Tesla is momenteel een fabriek aan het bouwen in Nevada in de Verenigde Staten. Daar moeten in 2020 lithium ion-accu’s van de band gaan rollen. Voldoende om een half miljoen Tesla’s per jaar te voorzien van accu’s.