2min

Nokia heeft een officiële verklaring de deur uitgedaan waarin het ontkent dat er plannen zijn om volgend jaar terug te keren op de smartphonemarkt. Volgens eerdere berichten zou Nokia in het diepste geheim werken aan nieuwe Android-smartphones die in 2016 moeten verschijnen, dat is volgens Nokia dus niet waar.

Vorige week doken de berichten op dat Nokia bezig zou zijn met een terugkeer op de smartphonemarkt. Nu heeft Nokia deze berichtgeving dus ontkracht en verwezen naar het rijk der fabelen. Of Nokia ooit terugkeert op de smartphonemarkt is nog even afwachten, waar ze in elk geval wel actief zijn is de tabletmarkt. De Nokia N1 Android-tablet wordt inmiddels in China verkocht en komt later dit jaar naar Europa. De Europese firmware wordt op dit moment door het bedrijf getest.

Nokia was ooit marktleider op de markt van mobiele telefoons, maar met de opkomst van de smartphone zag het bedrijf zijn marktaandeel verdampen en namen Android en iOS het stokje over. Uiteindelijk besloot Nokia exclusief samen te gaan werken met Microsoft en Windows Phone. Dat was achteraf gezien misschien niet het beste plan want Nokia wist daarna nooit meer echt door te breken op de smartphonemarkt. Inmiddels heeft Nokia zijn complete telefoondivisie verkocht aan Microsoft en richt het bedrijf zich puur op het ontwikkelen en verkopen van netwerktechnologie. Daarnaast bezit het ook nog de dochteronderneming Here, verantwoordelijk voor de kaartendiensten die gebruikt worden door veel autofabrikanten en natuurlijk de mobiele applicaties Here Maps en Here Drive. Here staat inmiddels ook in de etalage en daar is veel interesse voor.

Nokia nam recent zijn Franse concurrent Alcatel over, waardoor het nu het grootste netwerkbedrijf van Europa is en beter kan concurreren met het Zweedse Ericsson en het Chinese Huawei. Nokia lijkt zich voornamelijk te willen focussen op netwerktechnologie en het kleine tabletavontuur. Smartphones lijken daar vooralsnog geen onderdeel van uit te maken. Nokia is bij de verkoop van zijn smartphonetak met Microsoft overeengekomen dat het bedrijf niet voor 1 januari 2016 mag terugkeren op de markt van mobiele telefoons.