1 min

Google heeft weer nieuwe wijzigingen gemaakt in het open-source project van Android. Een van de belangrijkste aanpassingen die recent is gedaan is het uitschakelen van de Dalvik-compiler. De nieuwe ART-compiler wordt de standaard. Hierdoor worden Android-apps straks een stuk efficiënter uitgevoerd.

De nieuwe ART-compiler was al aanwezig in Android 4.4 en gebruikers hadden al de mogelijkheid om hierop over te stappen. Standaard gebruikte Android 4.4 KitKat echter nog de oude compiler genaamd Dalvik. Daar lijkt met de aankomende versie verandering in te komen, Google heeft Dalvik nu uitgeschakeld en van de ART-compiler de standaard gemaakt.

Fabrikanten die op basis van de huidige Android-broncode een versie maken voor hun smartphones gebruiken dus standaard de ART-compiler in plaats van Dalvik. Volgende week vindt Google I/O plaats, de ontwikkelaarsconferentie die eens per jaar wordt gehouden, waarschijnlijk zal het bedrijf dan flink wat aankondigingen doen omtrent de toekomst van Android. Ook zal er mogelijk een nieuwe versie van Android worden gepresenteerd.

Het grootste verschil tussen de compilers is dat de Dalvik-compiler bij het uitvoeren van de app de code omzet in bytecode, terwijl de ART-compiler dit meteen doet bij de installatie.