7min

Internet Explorer is misschien wel de meest gehate browser ooit, onder webontwikkelaars is de naam in elk geval zwaar besmeurd door versie 6. De gemiddelde gebruiker laakt de snelheid van de browser maar boven alles de beveiligingsrisico’s en de continue stroom aan beveiligingsupdates om de browser enigszins veilig aan de praat te houden. Tijden veranderen gelukkig en inmiddels is de toekomst van Internet Explorer bezegeld. Microsoft stopt met de browser en heeft deze in Windows 10 vervangen door Microsoft Edge, een gloednieuwe browser! Toch worden we nog steeds elke maand lastig gevallen met updates voor Internet Explorer, mijn advies aan Microsoft; Verwijder Internet Explorer gewoon, delete, weg ermee.

Gisteren was het weer patch tuesday, de tweede dinsdag van de maand, op die dag brengt Microsoft elke maand een grote lading beveiligingsupdates uit voor allerlei software die het bedrijf rijk is. Eigenlijk zijn er elke maand minimaal één maar meestal meerdere beveiligingsupdates puur en alleen voor Internet Explorer, dat was ook gisteren weer het geval.

Internet Explorer wordt samen met de Adobe Flashplayer en Java het vaakst misbruikt door kwaadwillende en daarom zitten beveiligingsbedrijven en natuurlijk Microsoft zelf er bovenop om alle lekken in Internet Explorer te vinden en te dichten. Uiteraard worden er ook vragen gesteld, hoe het bijvoorbeeld komt dat Internet Explorer zo lek is lijkt als een zeef?

Dit heeft eigenlijk meerdere redenen, om te beginnen is de browser al ruim 15 jaar in ontwikkeling en zijn er in de loop der tijd allemaal zaken aan toegevoegd, gewijzigd en weer verwijderd. Het overzicht op veel onderdelen is een beetje verloren gegaan en Internet Explorer ondersteunt nog steeds allerlei protocollen die vrijwel niemand meer gebruikt en waar al jaren niemand meer naar heeft gekeken, maar die wel nog steeds wel lekken bevatten. Normaliter zou je zeggen strip de browser gewoon helemaal kaal zodat je weer de controle hebt over alle onderdelen, maar dat kan Microsoft niet maken tegenover zijn enterprise-klanten.

Deze grote enterprise-klanten van Microsoft betalen grof geld voor licenties en ondersteuning en verwachten van het bedrijf dat alles minimaal zo’n 10 jaar blijft werken. Er zijn genoeg bedrijven die applicaties hebben gebouwd rond die oude protocollen en standaarden van Internet Explorer, daarom kan Microsoft de browser niet strippen. In plaats daarvan heeft Microsoft heeft ervoor gekozen om in Windows 10 een nieuwe browser te introduceren genaamd Microsoft Edge. Deze browser is helemaal opnieuw opgebouwd en dus ontdaan van alle "oude zooi" en werkt volledig volgens de webstandaarden en is zowaar zeer innovatief.

Toch is Internet Explorer nog steeds aanwezig in Windows 10, niet zo prominent als in andere Windows-versies maar meer op de achtergrond. Met een klein beetje speurwerk kan je Internet Explorer nog steeds vinden, opstarten en gebruiken in Windows 10. Officieel is Internet Explorer eigenlijk alleen nog maar aanwezig om compatibiliteit te bieden aan de enterprise-klanten, zodat zij hun oude applicaties die afhankelijk zijn van Internet Explorer kunnen blijven gebruiken. Voor de vorm zal Microsoft vast ook nog aanhalen dat het Internet Explorer niet wil afpakken van de trouwe gebruikers.

Persoonlijk denk ik daar heel anders over, Internet Explorer is een oud, log, uit de kluiten gewassen stuk software dat elke maand opnieuw verantwoordelijk is voor lekken in het Windows-besturingssysteem en dat zorgt voor hele grote beveiligingsrisico’s. Er is een hele voor de hand liggende oplossing, namelijk verwijderen, deleten, shift+del, /dev/null, weg ermee. Microsoft moet Internet Explorer gewoon uit Windows 10 verwijderen. Voor de consument is er nu ook Microsoft Edge en als dat niet bevalt kan men ook nog Google Chrome, Mozilla Firefox of desnoods Opera downloaden en installeren.

Uiteraard denk ik ook aan de enterprise-klant die echt niet zonder Internet Explorer kan, al raad ik dan ook meteen een reorganisatie van de IT-afdeling aan als je niet zonder kant, Microsoft kan gewoon een los installatiepakket maken waarmee Internet Explorer alsnog is te installeren in Windows 10, speciaal voor alle bedrijven die de beveiligingsrisico’s willen lopen om hun oude zooi te kunnen blijven draaien. Het voordeel is dat de rest van de wereld dan niet zit opgescheept met Internet Explorer en alle risico’s van dien.

Het zou helemaal mooi zijn als Microsoft in staat is om, zonder alle oude lekke onderdelen van Internet Explorer te gebruiken, de nieuwe Edge-browser geschikt te maken voor Windows 7 en Windows 8. Mijn advies is dan om die browser zo snel mogelijk uit te rollen naar deze Windows-versies, desnoods met een beperkte featureset, om vervolgens ook in die besturingssystemen Internet Explorer te kunnen verwijderen.

Internet Explorer 11 verwijderen

Toen ik aan deze blog begon was ik in de veronderstelling dat het onmogelijk is om Internet Explorer te verwijderen uit Windows 10. Inmiddels ben ik er na wat onderzoek achter dat dit weliswaar niet mogelijk is, maar je kan Internet Explorer 11 wel uitschakelen. Het probleem is alleen dat als je Windows 10 de opdracht geeft om Internet Explorer 11 uit te schakelen je direct een waarschuwing krijgt dat bepaalde Windows-onderdelen mogelijk niet meer goed functioneren.

Dat is echter geen reden voor paniek. Dit heeft ermee te maken dat Microsoft er lang geleden voor heeft gekozen Internet Explorer zover te integreren in Windows dat applicaties gebruik konden maken van de IE-engine en alle plugins, vreemde standaarden en andere troep om applicaties op te baseren. Iets wat een hoop enterprise-organisaties dus gedaan hebben en waar wij nu allemaal de zure vruchten van plukken. Microsoft heeft dat echter zelf ook deels gedaan en gaande weg is het bedrijf het overzicht verloren welke applicaties of onderdelen daar nog van afhankelijk zijn.

Microsoft heeft simpelweg geen idee wat er gebeurd als je Internet Explorer echt van het systeem af flikkert en uit Windows 10 sloopt. Het is mij onduidelijk hoe diep Internet Explorer nog verwezen zit in het besturingssysteem, wat mij wel duidelijk is, is dat het een kwestie van tijd is voordat Microsoft de stekker helemaal trekt uit Internet Explorer. Wij kunnen dat als gebruikers echter wel proberen te versnellen, wie weet heeft Microsoft op dit moment gewoon het lef niet om Internet Explorer 11 uit Windows 10 te gooien, dan kan een beetje aanmoediging geen kwaad.

Don’t worry, be happy

Wat ik met zekerheid kan zeggen is dat door het verwijderen van Internet Explorer het opstarten van Windows nooit in gevaar zal komen. De basisfunctionaliteiten van het besturingssysteem zullen altijd blijven werken, het kan alleen zijn dat in bepaalde applicaties en dialoogvensters er ineens iets niet meer wil laden omdat deze afhankelijk is van Internet Explorer. Hoe groot die kans precies is weet niemand, maar gezien de huidige innovatiesnelheid vermoed ik dat de problemen wel mee zullen vangen. Ik heb er dan ook meteen voor gekozen om mijn Windows-pc te verlossen van Internet Explorer 11. Mocht je echt tegen een situatie aanlopen dat je IE11 nodig hebt, kan je de browser altijd weer activeren, nadat je op hoge poten bij ons en Microsoft hebt geklaagd natuurlijk.

Dit doe je door te zoeken in Windows naar "configuratiescherm", deze vervolgens te openen (het oude configuratiescherm, niet het nieuwe uit Windows 8/Windows10), vervolgens de optie "Een programma verwijderen" te selecteren. Dan opent er een dialoogvenster met een lijst met applicaties die zijn geïnstalleerd op je systeem en aan de linkerkant heb je nog een aantal opties, waaronder "Windows onderdelen in- of uitschakelen". Nu opent er wederom een nieuw venster en daar heb je de mogelijkheid om Internet Explorer 11 uit te vinken. Als je dit hebt gedaan en een paar keer op "Ok" hebt geklikt zal je pc opnieuw willen opstarten.

Het echte verwijderen moet Microsoft echt zelf doen

Na het opnieuw opstarten is het onmogelijk om Internet Explorer 11 op te starten, grote vraag is nu natuurlijk is Internet Explorer 11 ook echt verwijderd? Op basis van wat ik kan zien in Windows zijn alle onderdelen van Internet Explorer nog steeds aanwezig, maar wel deels uitgeschakeld. Of alle beveiligingslekken in Internet Explorer nu niet langer te misbruiken zijn, ik durf het niet te zeggen, Internet Explorer zit te diep in Windows geworteld om daar een goed antwoord op te kunnen geven. Kwaad kan het in elk geval niet, tenzij er applicaties zijn die ineens niet meer werken. Zoals eerder vermeld, mocht dat het geval zijn, meldt het vooral bij onze redactie of onder dit artikel!

Ik raad alles en iedereen aan om hetzelfde te doen en Internet Explorer 11 uit te schakelen in Windows 10. Het is namelijk een signaal richting Microsoft waarin je aangeeft dat je hun oude lekke browser graag vaarwel zegt. Microsoft houdt in elke Windows-installatie algemene en anonieme gebruiksstatistieken bij en ik vermoed dat de aanwezigheid van Internet Explorer 11 wel door Microsoft wordt doorgemeten. Als genoeg mensen wereldwijd ervoor kiezen om Internet Explorer 11 uit te schakelen komt Microsoft vanzelf een keer over de brug en doen zij de definitieve verwijdering.

Waar je als gebruikers overigens wel controle over hebt is het verwijderen van Flash en Java, de twee andere lekke software-applicaties die massaal misbruikt worden op Windows. Om Java te verwijderen kan je dezelfde stappen volgen als voor het verwijderen van Internet Explorer maar je hoeft dan niet te klikken op "Windows onderdelen in- of uitschakelen", in plaats daarvan kan je in de lijst in het dialoogvenster gewoon Java vinden. Voor het verwijderen van Flash zie de laatste twee alinea’s van dit artikel.