1 min

Uit recente aanpassingen in de broncode van Google Chrome lijkt webbluetooth te worden toegevoegd aan de Chrome-browser en het besturingssysteem. Met webbluetooth is het mogelijk direct een Bluetooth-verbinding te leggen met randapparatuur vanuit de browser. Mozilla gebruikt de technologie al in Firefox OS, maar Google lijkt het nu ook te gaan gebruiken in Chrome.

Webbluetooth moet uiteindelijk een webstandaard gaan worden wat tot gevolg zal hebben dat ook andere browsers het op langere termijn gaan ondersteunen. De ontwikkelaars van de W3C zijn nog druk bezig met de ontwikkeling van webbluetooth. Het grote voordeel van webbluetooth is dat er direct vanuit de browser gecommuniceerd kan worden met randapparatuur, er hoeft vanuit het besturingssysteem niet eerst een verbinding te worden gemaakt.

In de toekomst kan deze functionaliteit ook bijzonder handig zijn voor webapps op mobiele apparaten. Dat is ook de reden dat het is toegepast in Firefox OS en waardoor het in Chrome ook wordt toegepast. Google zal webbluetooth waarschijnlijk actief willen gaan gebruiken in Android en Chrome OS.

De grote vraag is om Apple webbluetooth zal omarmen, dat bedrijf lijkt op dit moment een voorkeur te hebben voor native iOS-apps in plaats van webapps. Daarnaast heeft Apple de filosofie om zijn mobiele besturingssysteem redelijk gesloten te houden.