Apple heeft vandaag al de nieuwe Macbook Pro 15 inch aangekondigd samen met een nieuwe 27 inch iMac 5K. De overige iMacs blijven dus gewoon hetzelfde. De belangrijkste wijziging in de Macbook Pro 15 inch is de toevoeging van de Force Touch-trackpad.

We hadden de nieuwe Macbook Pro pas morgen verwacht, maar Apple besloot vandaag al het nieuwe 15 inch model te presenteren. De belangrijkste toevoeging is zoals eerder vermeld de Force Touch-trackpad, deze was al te vinden in de nieuwe 12 inch Macbook en de Macbook Pro 13 inch modellen, het was een kwestie van tijd voordat ook de Macbook Pro 15 inch deze zou krijgen.

In de Force Touch-trackpad zit trilmotor die beter in staat is om drukken te detecteren waardoor de drukgevoeligheid is toegenomen en Apple nog beter acties kan toewijzen aan hoe hard er op een trackpad wordt gedrukt.

Verder heeft Apple opnieuw gekozen voor een Haswell-processor, om de simpele reden dat er nog geen echt krachtige Broadwell-processor beschikbaar is. Ondanks dat heeft het bedrijf wel de accuduur met één uur weten te verhogen naar 9 uur. Ook is het opslaggeheugen vervangen door een nieuwe type geheugen, waarschijnlijk het nieuwe SSD-opslaggeheugen van Samsung wat Apple ook gebruikt in de Macbook Air’s en Macbook Pro 13 inch-modellen.

Verder beschikt het instapmodel over een Intel Iris Pro-graphics GPU, maar tegen een meerprijs kan er ook nog een AMD Radeon R9 M370X-videokaart worden geplaatst met 2GB aan gddr5-geheugen. Het werkgeheugen bedraagt 16GB. Het prijskaartje van de nieuwe Macbook Pro 15 inch is 2249 euro.

iMac 5K

Naast nieuwe Macbook Pro 15 inch-modellen zouden er volgens geruchten ook nieuwe 27 inch iMacs komen, dat blijkt niet helemaal juist. Apple vernieuwt de iMacs op dit moment niet maar voegt wel één model toe. Een tweede iMac met een 5K-scherm die goedkoper is dan het model dat eind vorig jaar werd gepresenteerd. Het verschil met het model van vorig jaar is dat er gekozen is voor een traditionele harde schijf in plaats van een 1TB Fusion drive (SSD+HDD gecombineerd). Ook is de AMD Radeon M290X vervangen door een AMD Radeon M290 het verschil is slechts één letter maar de prestaties wijken wel degelijk af. Tot slot beschikt de Intel Core i5-processor over een lagere kloksnelheid. Er wordt dus hier en daar wat ingeleverd op de prestaties en dat heeft tot gevolg dat deze iMac 300 euro goedkoper is en verkrijgbaar is vanaf 2329 euro.