Apple heeft vandaag nieuwe 21,5 inch iMacs gepresenteerd, daaronder bevinden zich twee modellen met een Full HD-resolutie en één model met een 4K-scherm. Daarnaast presenteert het bedrijf ook meteen nieuwe 27 inch iMacs welke allemaal zijn voorzien van een 5K-scherm.

De 21,5 inch iMacs waren al sinds 2012 niet meer voorzien van een update en het werd dan ook weleens tijd dat Apple deze ging vernieuwen. Hoewel er al geruchten waren dat er nieuwe 21,5 inch iMacs onderweg waren, weet het bedrijf ons toch nog te verrassen. Zo heeft het niet gekozen voor de allernieuwste Skylake-processoren van Intel, maar voor de generatie daarvoor, de broadwell-processoren. De 21,5 inch iMac komt in drie configuraties, waarvan twee met een Full HD-scherm en de laatste met een 4K-scherm.

De goedkoopste 21,5 inch iMac beschikt over een Intel Core i5 dualcore-processor met een kloksnelheid van 1,6 GHz, 8GB aan werkgeheugen en een 1TB harde schijf. De grafische kracht moet komen van een Intel HD Graphics 6000 gpu. Dit model kost 1279 euro.

Het model daarboven is voorzien van een quadcore Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 2,8 GHz en eveneens 8GB aan werkgeheugen en een 1TB harde schijf. De grafische prestaties komen van een Intel Iris Pro Graphics 6200 gpu. Het prijskaartje aan dit model leest 1529 euro.

De duurste 21,5 inch iMac beschikt over een quadcore Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 3,1 GHz, opnieuw 8GB aan werkgeheugen en een 1TB harde schijf, de grafische prestaties komen opnieuw van een Intel Iris Pro Graphics 6200 maar zoals vermeld heeft dit model een 4K-scherm met een resolutie van 4096 x 2304 pixels. Dit is een afwijkende resolutie die niet onder de standaarden valt maar wel qua schermverhouding gelijk is aan de iMacs met 5K-schermen. Het prijskaartje van dit model bedraagt 1729 euro.

Alle drie deze iMacs zijn overigens nog naar wens aan te passen. Zo kan het werkgeheugen worden uitgebreid tot maximaal 16GB en kan er in plaats van een traditionele HDD ook nog worden gekozen voor een Fusion Drive van 1TB of voor een SSD met 256GB aan opslagcapaciteit. Hiervoor moet uiteraard wel flink wat meer betaald worden.

27 inch iMacs

De 27 inch iMacs zijn ook voorzien van nieuwe hardware en ook hier kiest Apple voor drie configuraties, waarbij de verschillen deze keer echt aan de binnenkant zitten want alle drie de modellen beschikken over een 5K-scherm met een resolutie van 5120 x 2880 pixels. In dit geval kiest Apple wel voor de nieuwste Skylake-processoren en niet voor Broadwell, waarschijnlijk wil Apple bij de 27 inch versies naast een groter en beter scherm ook betere prestaties bieden.

Het goedkoopste model beschikt over een quadcore Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 3,2 GHz, het werkgeheugen bedraagt 8GB en de opslagcapaciteit bestaat uit een traditionele HDD van 1TB. De grafische prestaties worden geleverd door discrete videokaart in de vorm van een AMD Radeon R9 M380 met 2GB aan videogeheugen. Dit model kost 2129 euro.

Het model daarboven beschikt over dezelfde Intel Core i5 processor, opnieuw 8GB aan werkgeheugen maar over een Fusion Drive van 1TB, dit is een gecombineerde HDD en SSD ineen en een AMD Radeon R9 M390 met 2GB aan videogeheugen. Voor de betere harde schijf en videokaart betaal je een premium van 200 euro waardoor het prijskaartje uit komt op 2329 euro.

Het duurste model heeft een quadcore Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 3,3 GHz, 8GB aan werkgeheugen en een Fusion Drive van maar liefst 2TB. De videokaart is opnieuw iets beter in de vorm van een AMD Radeon R9 M395 met 2GB aan videogeheugen. Voor dit model dient 2629 euro betaald te worden.

Uiteraard kunnen ook deze modellen naar wens worden aangepast, zo kan het werkgeheugen worden uitgebreid naar 16 of 32GB. Voor 16GB aan werkgeheugen moet 240 euro en voor 32GB moet 720 euro worden opgeteld bij eerder vermelde prijzen. De opslagcapaciteit kan naar wens worden aangepast tot maximaal een Fusion Drive van 3TB of een SSD van 512GB of 1TB. De prijzen hiervan lopen zeer uiteen en zijn afhankelijk van de gekozen configuratie. Bij de twee duurdere 27 inch iMacs kan ook worden gekozen voor een Intel Core i7 processor en bij de duurste 27 inch iMac kan ook de videokaart worden geüpgraded naar een versie met 4GB aan videogeheugen.

Mocht geld echt geen rol spelen en je wilt de allerbeste 27 inch iMac met alle opties erbij, inclusief een Magic Mouse 2 en Magic TrackPad 2, toetsenbord en AppleCare Protection Plan, dan kan je die nu bij Apple bestellen met een levertijd van 3 tot 5 werkdagen voor 5117 euro.

Mocht je echter op zoek zijn naar een betaalbare iMac, de oude modellen zullen binnenkort wel met enige korting verkocht gaan worden, die zijn allemaal naast dit artikel te bewonderen.