2min

Op een Chinese website zijn details opgedoken die suggereren dat Intel in 2016 mogelijk met een derde reeks Core i-processors komt uit de Kaby Lake-serie die wederom op 14 nanometer zijn gebaseerd. Normaal gesproken hanteert Intel een tick-tock systeem waarbij het productieprocedé kleiner wordt gemaakt.

Intel gaat mogelijk drie generaties produceren op 14 nanometer in plaats van twee. Daarmee zou het bedrijf afstappen van het tick-tock principe dat het al jaren gebruikt. De enige reden om te kiezen voor een derde generatie op 14 nanometer is omdat het bedrijf nog niet ver genoeg is met het ontwikkelen van 10 nanometer chips. Dat is namelijk de volgende stap in het verkleinen van het productieprocedé.

Volgens de informatie die op Benclife is verschenen zou Intel ook vasthouden aan de LGA1151-socket van de Skylake desktop-processoren. Verder zou de Kaby Lake-serie enorm veel lijken op de Skylake-serie en kunnen we spreken van een kleine update.

De Cannonlake-serie die daarna moet verschijnen zal gebaseerd zijn op 10 nanometer. Wanneer we deze kunnen verwachten is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk pas eind 2016 of begin 2017. Hoewel Intel later dit jaar nog enkele grote stappen voorwaarts gaat zetten met nieuwe chips, biedt het uitstellen van de 10 nanometer chips wel ruimte voor de concurrentie om dichterbij te komen.

AMD heeft aangegeven weer de concurrentie aan te willen gaan met Intel. Het heeft daarmee een goede partner gevonden in Globalfoundries dat samen met Samsung in staat is om chips te produceren op 14 nanometer, maar volgend jaar waarschijnlijk ook al op 10 nanometer.