1 min

Intel maakte bij de ontwikkeling van nieuwe processoren altijd gebruik van het tick-tock model. Bij een tick werd het productieproces kleiner gemaakt en bij een tock werd de architectuur op de schop genomen. Dit tempo heeft Intel enorm lang weten vol te houden, maar nu komt daar een einde aan.

Intel heeft het tick-tock model vervangen door een model dat niet met twee maar met drie stappen werken. Een soort tick-tock-tack model. Die laatste tack heeft Intel gedoopt tot "Optimization" oftewel optimalisatie. De eerste serie processoren die gebruik maken van de laatste stap komen deze zomer beschikbaar. In augustus moeten de opvolgers van de Skylake-processoren beschikbaar gaan komen en die dragen de naam Kaby Lake.

Skylake was een tock en Kaby Lake is wat wij nu een tack hebben genoemd. Na Kaby Lake zal het weer tijd zijn om het productieproces te verkleinen en zal er een tick gaan plaatsvinden. Het productieproces gaat dan van 14nm naar 10nm. Deze eerste processoren op 10nm moeten in 2017 beschikbaar gaan komen.

Intel maakte eerder al bekend dat er nog een derde generatie zou komen op 14nm, maar nu heeft het officieel het tick-tock model geschrapt. Dat betekent dat we waarschijnlijk ook drie generaties gaan krijgen op 10nm, voordat het productieproces opnieuw kleiner wordt gemaakt.