1 min

Google heeft Nearby gepresenteerd, een stukje software waarmee het mogelijk is om eenvoudig bestanden maar ook bestanden met elkaar uit te wisselen zonder internetverbinding. De gebruikers die bestanden willen delen moeten zich wel op dezelfde locatie bevinden. De techniek maakt gebruik van Bluetooth, geluid en WiFi.

De nieuwe techniek van Google, die het Nearby heeft genoemd, stelt gebruikers in staat om onafhankelijk van het mobiele platform bestanden en informatie uit te wisselen. De techniek maakt gebruikt van Bluetooth en Wifi, maar ook van geluid dat door het menselijk oor niet is op te vangen. De data wordt uitgewisseld via Bluetooth en Wifi-direct.

Het geluid wordt gebruikt om de afstand tussen twee apparaten in te schatten. Hiervoor wordt zowel de speaker als de microfoon gebruikt. Google heeft in Android de hele API van Nearby in de nieuwe versie van Google Play Services gestopt zodat ontwikkelaars direct gebruik kunnen maken van de technologie. Nearby werkt vanaf Android 2.3 en hoger. Nearby zal op korte termijn ook beschikbaar komen voor iOS.

De mogelijkheden van Nearby gaan overigens verder dan alleen het delen van bestanden, er zijn al apps die gebruik maken van de technologie die hele andere informatie delen. Zo kan je in Pocket Casts zien naar welke podcasts er geluisterd wordt door mensen in je omgeving en met Trello kan je een board delen met mensen die bij jou in de buurt zijn. Het is dus ook een manier om eenvoudig informatie en diensten met elkaar te delen op een lokaal niveau.