2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google maakt de eerstvolgende updates voor Android bekend. De nieuwe versie van Nearby Share versnelt het delen van bestanden. Google Meet ontvangt een functie voor het streamen van video’s in groepsgesprekken.

De updates werden op donderdag 8 september bekendgemaakt, enkele dagen na de aankondiging van iOS 16 en de iPhone 14. De smartphones en het besturingssysteem van Apple staan bol van de nieuwe functies. Google probeert te concurreren via een reeks updates voor Nearby Share en Google Meet. De updates worden in de komende weken beschikbaar.

Nearby Share en Google Meet

De aankomende versie van Nearby Share versnelt het delen van bestanden met eigen apparaten. Apparaten die zijn gekoppeld aan dezelfde Google-account verschijnen in een keuzemenu. Gebruikers selecteren het gewenste apparaat, waarna de bestanden worden verstuurd.

In de vorige versie van Nearby Share moest de transfer goedgekeurd worden op het ontvangende apparaat. Wilde je een bestand van een laptop naar een smartphone overzetten, dan moest je de smartphone erbij pakken. De nieuwe versie heeft geen toestemming nodig.

Google Meet ontving twee nieuwe functies. ‘Live sharing’ maakt het mogelijk om een video te streamen naar 100 personen. De video speelt tegelijkertijd af voor iedere deelnemer. ‘Multipinning’ stelt gebruikers in staat om een of meerdere personen uit te vergroten tijdens een groepsgesprek.

Widgets en toegankelijkheid

Daarnaast lanceerde Google een nieuw ontwerp voor de Google Drive widget. De widget biedt ruimte voor drie nieuwe sneltoetsen naar Google Docs, Google Slides en Google Sheets. Verder wordt de Google Keep widget een stukje groter, waardoor er meer ruimte ontstaat voor notities.

Tot slot ontwikkelde Google een functie voor slechthorenden. Gebruikers kunnen een alert instellen voor op het moment dat een brandalarm afgaat, kraan openstaat, kookwekker piept of een persoon op de deur klopt. De alerts zijn te configureren in het Live Transcribe & Notifications-tabblad.

Tip: Google biedt rollback van Android 13 naar Android 12 voor developers