2min Devices

Sandisk kan belofte van SSD’s groter dan 4TB dit jaar niet waarmaken

Sandisk was voornemens om dit jaar SSD’s op de markt te brengen met een grotere opslagcapaciteit dan 4TB, SSD’s van 6TB en zelfs 8TB. Het zou daarmee gaan om modellen voor de enterprisemarkt en nog niet om consumentenmodellen. Sandisk heeft nu bekendgemaakt dat deze modellen pas in 2016 zullen verschijnen.

In 2015 hoeven we van Sandisk dus geen SSD’s meer te verwachten met een grotere opslagcapaciteit dan 4TB. In 2016 zullen deze modellen wel gaan verschijnen en zullen ongetwijfeld ook meer fabrikanten ervoor kiezen om SSD’s te gaan produceren met meer opslagcapaciteit. Sandisk zal gebruik gaan maken van Toshiba-geheugen dat is geproduceerd op een 15nm-procedé, ook zal de interface-bandbreedte worden opgekrikt van 6 naar 12Gbit/s. Op dit moment levert Sandisk de Optimus Max als grootste SSD met een opslagcapaciteit van 4TB en een snelheid van 6Gbit/s, het prijskaartje van deze SSD ligt tussen de 4000 en de 5000 euro.

De markt voor SSD’s werd in het begin bezet door veel kleinere spelers maar inmiddels zijn alleen nog grote partijen als Intel, Micron, Samsung, Sandisk en Toshiba over. Sandisk lijkt voornemens om alleen de opslagcapaciteit op de enterprisemarkt flink op te schroeven, maar het zou zomaar kunnen dat andere spelers dit al willen gaan doen op de consumenten en (klein) zakelijke markt. Samsung levert al 2TB-modellen voor deze markt voor een prijs van ongeveer 800 euro en de stap naar 4TB of zelfs 8TB is niet heel groot meer.

Eerder werd verwacht dat de prijzenoorlog voor SSD’s in 2015 zou losbarsten maar dat is nog niet echt gebeurd. Iets wat misschien ook te maken heeft met de slechte pc-markt. Samsung doet het erg goed met zijn SSD’s zo levert het bedrijf aan enorm veel pc-fabrikanten inmiddels pci-e SSD’s.