Motorola heeft vandaag drie nieuwe high-end smartphones gepresenteerd, waaronder de Motorola Moto X Style en de Motorola Moto X Play. De Moto X Style is het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf en de snelste nieuwe smartphone van het merk, de Moto X Play is een echte midrange-smartphone met degelijke prestaties, maar niet zo goed als die van de X Style.

Motorola heeft vandaag drie nieuwe smartphones gepresenteerd, de Moto G (2015), die komt deze week nog beschikbaar en de nieuwe Moto X Style en Moto X Play welke pas in september te koop zullen zijn. In plaats van één Moto X verschijnen er dit jaar dus twee Moto X-modellen.

Motorola geeft aan dat het ruimte zag in het portfolio voor een extra model en dat gat is hiermee ingevuld. Om maar te beginnen met de meest high-end smartphone, de Motorola Moto X Style. Qua ontwerp is de Moto X Style opnieuw mooier geworden dan voorgaande Moto X-modellen, wel is het scherm een stukje groter geworden. Motorola heeft bij de Moto X Style gekozen voor een 5,7 inch scherm met een QHD-schermresolutie, waarmee het lijn ligt van bijvoorbeeld de Galaxy Note van Samsung.

Aan de binnenkant is er gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 808-chipset, dat is de op een na beste chip van Qualcomm, maar de Snapdragon 810 kampt met flink wat oververhittingsproblemen dus waarschijnlijk is dit een verstandige keuze van Motorola. Verder is er 3GB aan werkgeheugen aanwezig in het toestel en 16, 32 of 64GB aan opslagcapaciteit, de versie voor de Nederlandse markt is nog niet helemaal duidelijk. De opslagcapaciteit is in elk geval ook uit te breiden via een microSD-slot.

Andere verbeteringen die Motorola heeft doorgevoerd is een flinke camera upgrade naar een 21 megapixel camera met dual led-flash. Motorola stelt dat ze onafhankelijke cameratesters deze smartphone hebben laten testen en het zou de derde beste smartphonecamera zijn. Of dat werkelijk zo is zien wij liever zelf, maar we kunnen best aannemen dat het bedrijf heeft gekozen voor een goede camera. Aan de voorzijde is een 5 megapixel camera aanwezig voor selfies.

Verder zijn er twee front-speakers aanwezig waardoor het geluid van de Motorola Moto X Style nog mooier moet zijn dan van concurrenten. De body-to-screen-ratio is met 76 procent heel groot, waardoor de randen rond het scherm zeer minimalistisch zijn. Verder is dit de snelst opladende smartphone op de markt, Samsung had met de Galaxy S6 al een methode gevonden om het toestel razendsnel op te laden, daar gaat Motorola nog een stapje overeen, binnen een kwartier kan je het toestel weer 10 uur gebruiken. In totaal moet het toestel op een volledige lading twee dagen meegaan.

Helaas is de Moto Maker niet beschikbaar in Nederland dus het toestel helemaal op maat samenstellen is er niet bij. Wel zal Motorola proberen verschillende configuraties op de Nederlandse markt te brengen zodat er toch wat keuze is. Voor echte keuze zal men moeten uitwijken naar Duitsland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De adviesprijs voor de Motorola Moto X Style is 499 euro. Daarmee positioneert Motorola zich 200 tot 300 euro onder de vlaggenschepen van de concurrentie. Het toestel komt half september beschikbaar.

Motorola Moto X Play

De Motorola Moto X Play is een midrange-smartphone, met een 5,5 inch Full HD-scherm. Waarmee dit qua afmeting meer een opvolger is op de vorige Motorola Moto X (review). Dat toestel had een 5,2 inch scherm. Opnieuw is de body-to-screen-ratio erg hoog met 74,4 procent. De bezels zijn opnieuw erg beperkt gebleven. Dit toestel beschikt over een Qualcomm Snapdragon 6155-chip, dat is een midrange-chip met hele nette prestaties, maar wel wat minder goed dan de Snapdragon 808. Verder is er 2GB aan werkgeheugen aanwezig en 16 of 32GB aan opslagcapaciteit. Opnieuw is de versie voor Nederland nog niet bekendgemaakt maar in dit geval rekenen wij op 16GB. De opslagcapaciteit is ook bij dit toestel uitbreidbaar via microSD.

Dit toestel beschikt verder over dezelfde 21 megapixel-camera en heeft ook opnieuw een 5 megapixel camera aan de voorzijde. Ook met dit toestel kunnen dus hele goede foto’s worden gemaakt. De achterkant van dit toestel is verwijderbaar waardoor de gebruiker verschillende achterkantjes kan bestellen en zijn toestel naar eigen smaak kan aanpassen. De accu is echter niet verwisselbaar maar beschikt wel over 3630 mAh en moet minimaal twee dagen mee gaan op een volle lading.

Motorola brengt dit toestel op de markt voor een aantrekkelijke prijs van 379 euro, het toestel moet begin september verkrijgbaar zijn.

Beide toestellen worden geleverd met de nieuwste versie van Android Lollipop, 5.1.1. Motorola liet weten dat het goed luistert naar de gebruikers en dat het alleen zaken wil toevoegen aan Android die ook meerwaarde hebben en die niet conflicteren met bestaande Android-features. Motorola past het ontwerp van Android dan ook niet aan en kiest vrijwel volledig voor standaard Android. Het voordeel hiervan is dat je minder bloatware (ongewenste apps) hebt en sneller voorzien kan worden van Android-updates.

Verder probeert Motorola de perfecte balans te vinden tussen hardware en prijs. Het kiest bewust voor goede processoren, maar niet de absolute top en kiest voor bewezen features die betaalbaar zijn. Waardoor de prijs scherper is dan bij andere smartphonefabrikanten. Het bedrijf probeert dit prijsvoordeel ook bij telecomproviders door te drukken, zodat deze niet worden gebruikt als marge voor de provider, maar als voordeel voor de klant. Mocht je een dergelijke toestel aanschaffen in combinatie met een abonnement.