Google heeft bekendgemaakt dat het de strategie voor de Android One-toestellen verder wil aanscherpen, het originele doel was goedkope Android-smartphone ontwikkelen die maximaal 100 euro kosten. Het gevolg is dat de meeste Android One-smartphones nu een prijskaartje hebben van rond de 100 euro, dat is echter te hoog vind Google, het moet naar 30 tot 45 euro.

Google wil in opkomende landen waar mensen maar weinig te besteden hebben toch de smartphonemarkt veroveren. Bijvoorbeeld de Indiase markt, daar zijn de Android One-smartphones nu al te koop, maar storm loopt het nog niet, volgens Google komt dat omdat de toestellen nog te duur zijn en bovendien moeilijk leverbaar. Beide problemen wil Google gaan tackelen door onder meer de Android One-smartphones nog goedkoper te maken.

Een Android One-smartphone moet straks tussen de 2000 en 3000 roepies kosten, omgerekend zo’n 30 tot 45 euro. Verder moeten de specificaties zoveel mogelijk hetzelfde blijven van de verschillende Android One-smartphones want op die manier kan Google snel updates uitrollen naar alle modellen. Ook kan er dan groter worden ingekocht wat de kosten laat dalen en ook de verkoopprijs van de smartphones.

Google heeft de afgelopen tijd ook allerlei diensten aangepast en offline beschikbaar gemaakt. In veel opkomende markten is dataverkeer erg duur en het beperken van het dataverbruik staat dan ook hoog op de agenda bij Google. Gebruikers kunnen dan als ze een WiFi-verbinding hebben offline gegevens opslaan zodat ze die later kunnen gebruiken. Google zou ook aan het kijken zijn of het app-updates via de Google Play Store kleiner kan maken in de toekomst.

De nieuwe strategie voor de Android One-smartphones wordt nu met de verschillende fabrikanten gecommuniceerd en binnenkort moet er meer duidelijk worden.