2min Devices

Google komt met richtlijnen voor goedkope Android-producten

Tijdens Google I/O heeft de zoekgigant een set richtlijnen aangekondigd onder de naam Android One. Met dit programma moeten fabrikanten in staat worden gesteld om goedkope smartphones te ontwikkelen, waarbij de gebruiker alsnog een goede ervaring zal hebben.

Goedkope Android-producten zijn momenteel maar zelden aanraders, als je het aan de redactie van Techzine vraagt. Ze zijn traag, de bouwkwaliteit is bedenkelijk en draaien oude versies van Android. In veel opkomende markten is toegang tot Google Play bovendien vaak afwezig, wat de kans op malware flink vergroot.

Een uitzondering op die regel is het assortiment van Motorola, dat met de Moto E (review) en Moto G (review) juist geweldige producten levert. De sleutel tot succes lijkt een goede combinatie van hardware en de meest recente versie van Android, waaraan zo min mogelijk aanpassingen zijn gemaakt. Motorola laat dus zien dat het wel kan.

Google wil de andere fabrikanten maar wat graag helpen om betere low-end toestellen te ontwikkelen en komt nu met een set richtlijnen. Met Android One neemt Google een deel van het werk van de fabrikanten op zich, terwijl het voor zichzelf verzekert dat de goedkope toestellen beter worden en de nieuwste versie van Android draaien. Andere aspecten zijn dat er automatisch updates worden geïnstalleerd en dat toegang tot Google Play beschikbaar is.