Mogelijk gaat Microsoft toch een smartphone op de markt brengen in zijn Surface-lijn. De Surface-producten zijn tot op heden alleen maar tablets, er gingen wel geruchten over een Surface-smartphone maar na de overname van Nokia werd het erg stil. Mogelijk brengt Microsoft nu alsnog een Surface-smartphone op de markt.

De geruchten over een Surface-phone zijn afkomstig van bronnen van WMPoweruser, zij meldden dat Microsoft een phablet uit zou willen brengen met een scherm van 5,5 inch in combinatie met een Surface-pen. Op zich is het niet zo’n hele vreemde beslissing dat Microsoft een smartphone met een stylus-pen wil uitbrengen, maar wel dat het daarvoor niet de Lumia-naam gebruikt, aangezien alle smartphones nu de Lumia-naam dragen.

Wel blijft het overzichtelijk welke smartphone wel of geen stylus-pen hebben als degene met pen onder de Surface-lijn vallen. Verder zou het een goed geplaatste actie zijn tegenover Samsung, die hebben zojuist de Samsung Galaxy Note 5 geschrapt in Europa omdat gebruikers de stylus-pen nooit gebruiken.

De Surface-phone zou verder voorzien zijn van een Intel Atom-chip, wat eveneens opvallend is aangezien alle Windows-smartphones tot op heden voorzien zijn van ARM-chips van Qualcomm. Wel zou dit mogelijkheden bieden om de Surface Phone op te schalen tot een volledige desktop-ervaring wanneer het toestel wordt verbonden met een externe monitor, muis en toetsenbord. Iets wat bij ARM-chips nooit helemaal mogelijk is. Of dit toestel dan ook Win32-applicaties kan draaien is onduidelijk.

Volgens de bron zou de Surface-telefoon door Microsoft gepresenteerd worden bij de presentatie van Windows 10 Mobile. De mobiele versie van Windows 10 wordt binnenkort verwacht. De specificaties van de smartphone zijn overigens op alle vlakken high-end, naast een krachtige Intel Atom-processor zou het toestel voorzien worden van een 5,5 inch QHD-scherm, 3 of 4GB werkgeheugen, 64 of 128GB aan opslagcapaciteit, wat opnieuw een link is naar het opschalen van de smartphone naar een volledige desktop-omgeving, verder zou er een 21 megapixel PureView-camera aan de achterzijde zijn geplaatst en een 8 megapixel camera aan de voorzijde. Zoals eerder vermeld krijgt het toestel een Surface Pen maar ook een nieuwe USB Type C-poort en ondersteuning voor draadloos opladen.