2min

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de nieuwe Edge-browser ondersteuning gaat krijgen voor WebM, de VP9-codec van Google. VP9 is de opvolger van VP8 en is een open source-codec waarmee iedereen video’s kan delen via het internet zonder bang te zijn rechten te hoeven af te dragen aan een rechthebbende. Microsoft ondersteunt Google hierin door de codec toe te voegen aan de Edge-browser.

Een hele grote verrassing is het niet meer dat Microsoft ondersteuning gaat bieden voor de codec. Vorige week werd bekend dat een consortium van IT-bedrijven samen gaat werken aan een open een gratis videostandaard. Waarschijnlijk dient de codec van Google als basis hiervoor en zullen de bedrijven betrokken worden bij de volgende versie van de codec.

WebM is een alternatief op het populaire H.264 en H.265, het nadeel van die codecs is echter dat de rechten daarvan liggen bij bedrijven die er geld aan willen verdienen. Elke videowebsite of videotoepassing die populair wordt kan erop rekenen een factuur te krijgen voor de rechten. Google had hier zelf ook last van in de beginfase met YouTube maar besloot toen het bedrijf achter de VP8-codec op te kopen.

Met WebM en de nieuwe standaard die in de toekomst zal verschijnen is het straks een stuk beter geregeld. Ook Microsoft werkt nu mee aan de ondersteuning van de open en gratis standaarden. Het enige bedrijf dat nog moeilijk doet is Apple, dat weigert vooralsnog open en gratis standaarden te ondersteunen. Apple houdt vast aan H.264 mede omdat het aandelen heeft in die codec.

Microsoft zal in de volgende Windows Insider Preview-build ondersteuning toevoegen voor VP9/WebM. Wel zal de ondersteuning nog niet werken omdat deze ingeschakeld dient te worden via de flag-instellingen. Door about:flags in de adresbalk te typen kan ondersteuning worden ingeschakeld. In de eerste versie zal het videocoderen alleen softwarematig gebeuren, op termijn moet er ook ondersteuning komen voor hardwarematige codering.