2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Google heeft een plugin vrijgegeven die het mogelijk maakt om WebM-videocontent af te spelen in Internet Explorer 9. Iets wat volgens Microsoft zelf onmogelijk werd genoemd.

Al geruime tijd rommelt het tussen de ontwikkelaars van browsers. Elke browser wil zijn gebruiker een zo goed mogelijke ervaring bieden en daarom een zo breed mogelijke ondersteuning geven. Dit is echter bij ondersteuning van videoformaten een lastige strijd geworden. Door de patenten die rusten op het H.264 codec durven Mozilla en Opera geen gebruik te maken van deze veelgebruikte codec. Microsoft en Apple hebben zich juist wel toegespitst op dit videoformaat. Google heeft zijn eigen codec binnen gehaald via een overname en stelt deze nu rechtenvrij beschikbaar aan iedereen onder de naam WebM. Ondertussen wordt de WebM codec ook nog gewoon doorontwikkeld.

Google wil een zo breed mogelijke ondersteuning en probeert het formaat zo populair mogelijk te maken maar Microsoft besloot WebM niet te ondersteunen in IE9. Volgens Microsoft kon je geen "olifanten op vliegende dolfijnen laten rijden" doelend op het feit dat het onmogelijk zou zijn om WebM te integreren. Google heeft echter een plugin ontwikkeld en vrijgegeven die dit wel mogelijk maakt binnen IE9. Google zegt met deze plugin de videomakers de mogelijkheid te bieden om hun beelden en creaties te kunnen tonen in een van de meest gebruikte browsers.

Internet Explorer is vanaf vijftien maart voor iedereen in ons land te downloaden en werd wereldwijd in de eerste 24 uur dat de browser beschikbaar was ruim 2,35 miljoen keer gedownload. Microsoft zelf was laaiend enthousiast over dit aantal. Firefox 3 heeft echter het Guinness Book of records record in handen met ruim acht miljoen downloads in hetzelfde tijdsbestek. Kleine kanttekening is wel dat Firefox 3 voor zowel pc als Mac beschikbaar was. Internet Explorer 9 is vooralsnog alleen voor de pc beschikbaar.