2min

Apple heeft een patentaanvraag ingediend voor een nieuwe audiopoort, deze nieuwe poort is een kleinere versie van de 3,5mm mini-audio-jack. Daarbij is de aansluiting niet langer rond maar plat en is de dikte teruggebracht tot 2 a 2,2mm. Hierdoor zou Apple de iPhones en iPads nog een stukje dunner kunnen maken.

Dat Apple de aansluiting voor koptelefoons mogelijk te dik vind is niet heel verrassend. De bendgate van afgelopen jaar kwam mede door deze aansluiting, de mini-audio-jack zorgt uiteindelijk voor een flink gat in de behuizing waardoor de stevigheid afneemt. Als dat gat kleiner wordt gemaakt dan blijft de behuizing steviger. Voor Apple mogelijk genoeg reden om dan maar een nieuwe poort te ontwikkelen en hier patent op aan te vragen.

Of we volgend jaar deze nieuwe poort ook gaan terugvinden in nieuwe iPhones of iPads is nog even de vraag. Dat Apple ergens patent op aanvraagt betekent niet automatisch dat het ook wordt toegepast in bestaande Apple-producten, de kans is echter wel aanwezig. Zeker gezien Apple elk jaar opnieuw probeert om de behuizingen dunner te maken klinkt het niet onwaarschijnlijk.

Het voordeel van een dunnere audio-poort is dat de behuizing steviger wordt, het nadeel is echter dat iedereen met een koptelefoon of headset een verloopstekkertje moet kopen om deze nog te kunnen aansluiten. Of iedereen moet nieuwe koptelefoons en headsets gaan aanschaffen. Voor mensen die de standaard Apple-oortjes gebruiken is dit geen probleem, maar mensen die net een paar honderd euro hebben geïnvesteerd in een nieuwe koptelefoon zullen minder blij zijn. Zo’n adapter is vaak geen prettige oplossing.