2min

Het Japanse Toshiba heeft nu ook een concurrent gepresenteerd voor de Surface Pro-familie van Microsoft. Het Japanse bedrijf heeft daarvoor een 30 jaar oude merknaam afgestoft, maar of deze dynaPad echt indruk gaat maken, dat valt nog te betwijfelen.

Toshiba komt net als veel andere fabrikanten met een Windows 10-tablet op de markt waar een toetsenbord aan vastgeklikt kan worden en levert ook een stylus-pen mee om de concurrentie met de Surface compleet te maken. De Toshiba dynaPad is 6,99mm dik en weegt 569 gram zonder toetsenbord. Toshiba stelt dat dit de dunste 12 inch laptop is ter wereld, maar het vergeet daarbij een laptop normaliter voorzien is van een toetsenbord.

Als de Toshiba dynaPad voorzien is van zijn dynaPad toetsenbord-dock dan is de laptop ineens 14,99mm dik en weegt deze 996 gram, met die afmeting is het zeker niet de dunste laptop ter wereld.

Toshiba heeft een deal gesloten met Wacom een bedrijf dat hele goede stylus oplossingen ontwikkeld, Toshiba levert met de dynaPad dan ook een Wacom Trupen mee die maar liefst 2048 levels van diepte kent. Hierdoor is het mogelijk om natuurlijk te schrijven, te tekenen en notities te maken. De TruPen werkt ook goed samen met Windows 10 en kan zelfs overweg met Microsoft’s WebNote technologie die in de Edge-browser is verwerkt. Toshiba levert zelf ook de nodige zakelijke applicaties mee met de dynaPad, onder andere TruNote, TruCapture en TruRecorder. Zodat je bestanden, notities en afbeeldingen goed kan beheren. Ook zit er OCR-ondersteuning in zodat handschrift kan worden omgezet naar letters.

De dynaPad is aan de binnenkant voorzien van een Intel Atom x5-Z8300 processor, hoewel dit een redelijk nieuw model is kan het zich qua prestaties absoluut niet meten met de Surface Pro 3 of Surface Pro 4 die voorzien zijn van Intel Core i5 en Intel Core i7 processoren. Verder is er 4G aan werkgeheugen en 128GB aan opslagcapaciteit aanwezig in de dynaPad.

Toshiba heeft bekendgemaakt dat de dynaPad nog voor de feestdagen beschikbaar is in Japan en vanaf begin 2016 in de Verenigde Staten en Europa. Omgerekend kost de dynaPad zo’n 955 euro. Daarmee is de dynaPad niet erg goedkoop en is het prijskaartje ongeveer gelijk aan de Surface Pro 4, al is het toetsenbord bij Toshiba inbegrepen en bij Microsoft niet.