2min

Microsoft heeft zojuist de Surface Pro 4 gepresenteerd, de opvolger van de zeer succesvolle Surface Pro 3. De nieuwe Surface Pro beschikt over een 12,3 inch scherm met Gorilla Glass 4. De nieuwe Surface Pro 4 is dunner en sneller dan alle voorgaande versies.

De nieuwe Surface Pro 4 beschikt over een 12,3 inch scherm, wat 0,3 inch groter is dan het scherm van de Surface Pro 3 (review). De tablet zelf is overigens niet groter geworden, Microsoft heeft het scherm groter weten te maken door de bezels kleiner te maken. De nieuwe Surface Pro 4 is nog maar slechts 8,4 millimeter dik. Dunner zal de tablet vooralsnog niet worden omdat Microsoft een USB 3.0-poort wil toepassen op de Surface Pro.

Microsoft maakte bekend dat 50 procent van de Surface Pro 3-gebruikers ook gebruik maakt van de Surface-pen, daarom wordt de pen niet geschrapt maar nog verder verbeterd. De Surface-pen kan onderscheiden hoe hard erop de pen wordt gedrukt, dat is niets nieuws, maar wel dat er nu 1024 levels van druk kan worden onderscheiden. Verder komt er de mogelijkheid om de punt van de pen te wisselen met verschillende penpunten. Een pen om te tekenen, een pen om te schrijven, om aantekeningen te maken en dergelijke.

Aan de binnenkant zijn de prestaties met 30 procent toegenomen ten opzichte van de Surface Pro 3, de Surface Pro 4 is volgens Microsoft 50 procent sneller dan de Macbook Air. Gebruikers kunnen kiezen voor maximaal 16GB aan werkgeheugen en 1TB aan opslagcapaciteit. De gebruiker kan kiezen uit verschillende Intel Core processoren uit de zesde generatie van Intel.

Doordat het formaat van de Surface Pro 4 in breedte en lengte hetzelfde is gebleven passen accessoires van de Surface Pro 3 ook met de Surface Pro 4. Wel zijn enkele accessoires verbeterd, zoals eerder vermeld de Surface Pen, maar ook het typecover-toetsenbord is verbeterd. De toetsen zijn beter geworden en er is iets meer ruimte gekomen tussen de toetsen. Het touchpad op het toetsenbord is ook 40 procent groter gemaakt en er is een vingerafdrukscanner toegevoegd, hierdoor kan je ook inloggen via Windows Hello met je vingerafdruk. In de camera aan de voorzijde van de Surface Pro 4 zit overigens ook Windows Hello verwerkt zodat je automatisch kan inloggen als je voor je Surface Pro 4 gaat zitten.

De Microsoft Surface Pro 4 wordt uiteraard geleverd met Windows 10 en is beschikbaar op 26 oktober vanaf 899 dollar. De exacte configuraties en prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, we hopen deze later vanavond nog te ontvangen.