1 min

Microsoft werkt samen met de Universiteit van Washington om een betaalbare hyperspectrale camera te ontwikkelen die gebruikt kan worden in smartphones. Met zo’n camera wordt biometrische authenticatie ineens mogelijk, maar ook kan bijvoorbeeld de versheid van fruit worden bekeken.

Normale camera’s zetten licht om in de kleuren rood, groen en blauw om een foto te creëren, een hyperspectrale camera werkt heel anders en gebruikt frequenties die we normaal gesproken niet zien. Via een geavanceerde technologie is het toch mogelijk om dat soort details zichtbaar te maken, zo kunnen in een foto van de hand ineens huidstructuren en aders zichtbaar worden. In de voedingsmiddelenindustrie worden dergelijk camera’s gebruikt om te kijken hoe vers fruit bijvoorbeeld is, omdat deze camera’s door de schil heen kunnen kijken.

Het gebruik van deze camera’s is op dit moment nog een zeer prijzige aangelegenheid, maar daar wil Microsoft verandering in brengen. Het zou op dit moment zo’n 800 dollar kosten om zo’n camera te ontwikkelen, Microsoft wil dat bedrag verlagen tot 50 dollar en ook de unit dermate verkleinen dat die kan worden toegepast in smartphones. Hierdoor krijgt de consument de beschikking over hyperspectrale camera’s wat handig is voor authenticatie, maar ook voor in de supermarkt.