2min

Microsoft heeft in Windows 10 een extra popup toegevoegd, deze verschijnt zodra de gebruiker probeert de standaard browser aan te passen. Microsoft promoot in die extra popup de eigen Edge-browser en plaatst opzichtige knoppen om de browser vooral niet aan te passen.

Microsoft begeeft zich weer op glad ijs met het meeleveren en opdringen van de eigen applicaties. In Windows 10 is Internet Explorer vervangen door de Edge-browser maar daar lopen gebruikers nog niet echt warm voor. Microsoft heeft de afgelopen jaren zijn eigen ramen ingegooid doordat de concurrentie op de browsermarkt simpelweg beter was dan Internet Explorer.

Nu heeft Microsoft een nieuwe innovatieve browser ontwikkelt maar gebruikers zijn inmiddels gewend aan voornamelijk Chrome en in mindere mate Firefox en zien vaak geen reden om over te stappen. Microsoft probeer dat nu geforceerd te doen door een extra popup te tonen wanneer de gebruiker de standaard browser probeert aan te passen. Het toont dat een extra popup met de tekst: "Geeft Edge een kans!", met een grote blauwe opvallende knop waarin staat, "Niet overstappen probeer het nu" en daaronder een kleiner tekstlinkje met "Stap toch over". Als de gebruiker op de blauwe knop klikt wordt de standaard browser dus niet aangepast en blijft Edge de standaard browser.

Deze extra popup is nog niet in de productieversie van Windows 10 doorgevoerd maar zit in een uitgelekte build van Windows 10. Zoals het er nu naar uit ziet wordt die popup later dit jaar toegevoegd aan Windows 10. Microsoft begeeft zich echter op glad ijs want veel marktwaakhonden zijn niet blij met dit soort acties. Microsoft is eerder al op zijn vingers getikt voor het opdringen van zijn browser en mediaspeler en heeft toen hoge boetes moeten betalen. Dat risico neemt Microsoft nu weer, al ziet de markt er nu heel anders uit, destijds was Microsoft de enige grote speler en nu is er veel meer concurrentie van bijvoorbeeld Android en iOS, waardoor Microsoft er misschien mee weg komt.