Samsung heeft het derde kwartaal goed afgesloten, de omzet is uitgekomen om 51,68 biljoen WON, 40,7 miljard euro, en dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. De winst kwam uit op 7,39 biljoen WON, zo’n 5,6 miljard euro. Samsung Mobile heeft echter nog steeds last van de sterke concurrentie.

Samsung heeft een kwartaal achter de rug waarin de winst weer eens is gestegen, dat is alweer even geleden en is een goed teken voor de aandeelhouders. De winst komt vooral uit de chip- en beeldschermdivisie van Samsung. Samsung produceert onder andere chips voor de nieuwe iPhones van Apple, maar ook veel smartphones zijn tegenwoordig voorzien van schermen van Samsung Display. Dit zorgt ervoor dat de winst in die divisies is gestegen.

De problemen lijken vooral te liggen bij de smartphones, Samsung heeft veel last van de concurrentie, aan de bovenkant van de markt is het Apple dat zeer dominant aanwezig is terwijl aan de onderkant van de markt partijen als Huawei en Xiaomi steeds sterker worden. De omzet van Samsung Mobile komt in het derde kwartaal uit op 26,61 biljoen WON, 21,2 miljard euro. Dat is een stijging van acht procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014, maar daar zal Samsung niet graag meer vergelijken want dat was een desastreus kwartaal.

De winst uit de smartphonedivisie ging wel omhoog van omgerekend 1,3 naar 1,9 miljard euro. De vraag is of de winst hoger was geweest als Samsung niet zo snel de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge in prijs had verlaagd. Toch houdt Samsung vast aan de huidige strategie waarbij het bedrijf zich meer lijkt te focussen op het midden en hoge segment en minder op de budgettoestellen.

Ondanks de tegenvallende resultaten zijn de Zuid-Koreanen nog steeds marktleider maar de concurrentie komt wel langzaam dichterbij.