2min

Veel van de nu beschikbare USB-kabels met een Type-C-aansluiting voldoen niet aan de vastgestelde specificatie. De kabels zijn zelfs gevaarlijk en kunnen de accu van een mobiel apparaat om zeep helpen. Google testen een lading kabels die via Amazon verkocht worden en de meeste voldeden niet aan de eisen.

Sinds begin dit jaar is de USB Type-C specificatie vast komen te staan en nu begint deze nieuwe USB-aansluiting zijn weg te vinden naar smartphones en laptops. Deze nieuwe specificatie biedt een nieuwe connector waarbij de kabel ook ondersteboven in de poort kan worden gestoken, daarnaast voorziet de aansluiting in een USB 3.1-verbinding, helaas voldoen veel kabels die momenteel te koop zijn niet aan de specificatie en zijn ze zelfs gevaarlijk tijdens het opladen.

Met de nieuwe specificatie en USB 3.1 is het ook mogelijk om laptops op te laden middels deze poort. Iets waar Apple bij de nieuwe MacBook en Google bij de nieuwe Pixel al dankbaar gebruik van maken. Google-engineer Benson Leung besloot alle beschikbare kabels op Amazon te kopen en aan een test te onderwerpen. Daaruit kwam naar voren dat de meerderheid zich niet houdt aan de specificatie en dat kan negatieve gevolgen hebben voor de accu van een mobiel apparaat.

Veel kabels die voorzien zijn van een USB-c naar USB-a 2.0-kabel missen een weerstand van 56kΩ, hierdoor probeert het systeem 3 ampere uit de lader te halen terwijl de USB-a 2.0-connector dat helemaal niet aan kan. Hierdoor kan er schade ontstaan aan de accu, lader of zelfs de USB-hub. Leung heeft nu bij alle kabels op Amazon een review geplaatst die in veel gevallen negatief is. Hopelijk verdwijnen de kabels nu snel van de markt en worden ze vervangen door varianten die wel voorzijn van de benodigde weerstand.