2min

Google is een groot voorstander van de USB Type C-aansluiting, waardoor alle smartphones dezelfde aansluiting hebben gekregen. Het idee erachter is dat je dan ook elke smartphone kan opladen met een USB Type C-lader, dat is echter niet mogelijk doordat fabrikanten allemaal hun eigen snellaadtechnologie hebben ontwikkeld. Google gaat daar in de toekomst mogelijk een stokje voor steken.

Google heeft voor Android 7.0 het compatibility-document vrijgegeven, hierin staan alle eisen waaraan fabrikanten moeten voldoen om smartphones op de markt te brengen met Android 7.0. Daarin heeft Google ook aandacht voor de USB Type C-poort, deze is op dit moment nog niet verplicht, maar het ligt voor de hand dat dat in elk geval niet lang meer gaat duren.

Waar Google met dikke vetgedrukte letters wel veel aandacht aan besteedt zijn de snellaadtechnologieën, Google laat in het document weten dat het aanbeveelt dat fabrikant de vastgelegde standaard hanteren en hier niet vanaf wijken. Het doet deze aanbeveling met hoofdletters die vetgedrukt zijn. Verderop lezen we dat Google in een toekomstige Android-versie dit niet gaat aanbevelen maar eisen. Google wil namelijk dat opladers van smartphones uitwisselbaar zijn, zodat je met een LG-lader ook een Huawei kan opladen en vice versa.

Dit is mogelijk als alle fabrikanten niet hun eigen snellaadtechnologie gebruiken maar gewoon de algemene USB power delivery van 1,5 ampere of 3 ampere.

Nu zijn er allerlei verschillende technologieën die niet samenwerken en niet uitwisselbaar zijn, bijvoorbeeld Huawei SuperCharge, OnePlus Dash Charge, Qualcomm Quick Charge en tot slot heeft Samsung ook zijn eigen techniek ontwikkeld. Waarom de fabrikanten hiervoor hebben gekozen is niet helemaal duidelijk, mogelijk om zich te onderscheiden dat hun smartphones net iets sneller laden dan die van de concurrent, daarnaast verplicht het de klant om opladers te kopen bij het merk en geen goedkope Chinese namaaklader.

Wanneer Google zijn wil gaat opleggen aan de fabrikanten is nog niet duidelijk, maar die zullen ongetwijfeld gaan klagen bij de techgigant.