2min

Microsoft lijkt de stekker te hebben getrokken uit Project Astoria, dat was de codenaam voor een emulator die binnen Windows 10 Mobile in staat moest zijn om Android-apps te draaien. Microsoft schrapt deze feature waarschijnlijk omdat het teveel tijd kost.

De mensen van Windows Central hebben verschillende bronnen gesproken en die meldden allemaal dat Microsoft de ontwikkeling van Project Astoria heeft stilgelegd. In sommige testbuilds van Windows 10 Mobile was Project Astoria te vinden, maar in de laatste paar Builds heeft Microsoft de code weer geschrapt. Men ging er eerder vanuit omdat het nog niet goed werkte, maar nu meldden verschillende bronnen dat Microsoft het hele project heeft geschrapt.

Bij de presentatie van Windows 10 Mobile stelde Microsoft dat het ervoor zou zorgen dat ontwikkelaars eenvoudig hun bestaande Android- en iOS-apps op Windows 10 Mobile werkend konden krijgen. In het geval van Android-apps zou er met een emulator een Android-omgeving gesimuleerd worden, wel moesten ontwikkelaars alle code met betrekking tot Google-diensten uit hun apps slopen, zoals in-app betalingen en Google Maps, omdat dit niet zou werken.

In het geval van de iOS-apps koos Microsoft een andere aanpak, de broncode van een iOS-app kan worden ingeladen in Visual Studio en deze zal vervolgens grotendeels worden geconverteerd naar een Windows 10 Mobile-app. Dit is uiteraard een veel betere methode omdat daarmee een echte native Windows 10 Mobile-app wordt gebouwd. Waarschijnlijk kiest Microsoft ervoor om de Android-ondersteuning te schrappen en alle aandacht te geven aan de iOS-implementatie. Uiteindelijk zijn er maar weinig apps die alleen op Android beschikbaar zijn en niet op iOS.

Het doel van deze conversieslag is ervoor te zorgen dat het app-aanbod op Windows 10 Mobile niet ver achterloopt op Android en iOS. Als ontwikkelaars hun bestaande apps eenvoudig kunnen converteren naar Windows 10 is er weinig reden om het niet te doen. Een van de grootste kritieken op Windows Phone is altijd het app-aanbod geweest. De komende maanden zal duidelijk worden of Microsoft dat probleem nu goed genoeg heeft ondervangen.