2min

Microsoft heeft bij monde van Kevin Gallo, de topman van het Windows Universal Platform, laten weten dat het bedrijf onderzoek doet naar hoe het de Win32-desktopapplicaties kan laten draaien op smartphones via Continuum. Er zijn echter flink wat uitdagingen die moeten worden opgelost voordat dat mogelijk is en daarom focust het bedrijf zich nu op de universal apps in de Windows Store.

Microsoft gaat met de introductie van de nieuwe high-end Lumia 950 en Lumia 950 XL de mogelijkheid bieden om je smartphone om te toveren in een volwaardige pc. Het bedrijf doet dit met een klein vierkant kastje en een software oplossing die het Continuum heeft genoemd. Via een USB-kabel wordt de Lumia-smartphone aangesloten op het kastje dat op zijn beurt weer beschikt over USB-poorten en een HDMI-poort zodat er een beeldscherm, toetsenbord en muis kan worden aangesloten.

Op het beeldscherm wordt dan Continuum getoond, een volwaardige Windows-omgeving, terwijl ook de smartphone nog steeds te gebruiken is. Op het beeldscherm kan vervolgens gebruik worden gemaakt van universal apps uit de Windows Store. Microsoft biedt onder andere het volwaardige Office-pakket aan via de universal apps waardoor je beschikt over alle Office-applicaties net zoals je dat op een pc zou doen.

Hoe mooi deze innovatie ook is, ook Microsoft kan er niet omheen dat de universal apps nieuw zijn en er nog geen enorm aanbod voor is. Het zou daarom veel handiger zijn als de oude vertrouwde Win32-applicaties zouden werken binnen Continuum. Op die manier kan elke Windows-applicatie gewoon draaien op een smartphone.

In een interview heeft Kevin Gallo laten weten dat Microsoft die mogelijkheid momenteel onderzoekt en dat het veel vragen hierover krijgt. Er zijn echter een aantal grote uitdagingen, zo zijn Win32-applicaties ontwikkeld voor x86-processoren (AMD en Intel), terwijl de Lumia-smartphones gebruik maken van een ARM-chip van Qualcomm. Dat is al een hele grote horde om te nemen, een horde waar Microsoft al een paar jaar tegen aan hikt, ook met het voormalige Windows RT.

De makkelijkste oplossing voor Microsoft is om nieuwe Lumia’s te ontwikkelen en die niet langer te voorzien van ARM-chips maar te kiezen voor Intel-chips. De vraag is alleen wanneer Intel nu eindelijk eens een smartphone-chip aflevert die zich kan meten met de high-end chips van MediaTek, Qualcomm en Samsung. Het kan ook zijn dat Microsoft nu al jaren werkt aan een emulator en dat het bedrijf deze in de toekomst beschikbaar gaat maken. Gallo spreekt helaas alleen over uitdagingen en niet over oplossingen.