2min Devices

Microsoft voegt eerste win32-desktopapplicaties toe aan Windows Store

Microsoft is begonnen met het toevoegen van oude win32-desktopapplicatie aan de Windows Store. Onder win32-applicaties verstaan we de apps die niet onder het Universal Windows Platform vallen maar zijn ontwikkeld voor de desktopomgeving van Windows. Deze klassieke .exe-applicaties kunnen via een speciale tool worden toegevoegd aan de Windows Store.

Microsoft is begonnen met het toevoegen van de eerste win32-applicaties, hiervoor gebruikt het de eigen Centennial-tool, waarmee de oude .exe-bestanden kunnen worden geconverteerd tot een applicatie die werkt met de Windows Store. De applicaties die Microsoft nu heeft toegevoegd zijn de Character Map, WordPad en XPS Viewer. Het wachten is nog tot Calculator en Notepad worden toegevoegd.

Volgens Microsoft kunnen met de Centennial-tool maar liefst 16 miljoen klassieke applicaties worden omgezet zodat deze vanuit de Windows Store zijn te downloaden en te installeren. De grote vraag is of we straks ook hele grote desktopapplicaties gaan zien in de Windows Store. Zoals bijvoorbeeld Photoshop.

De applicaties zijn weliswaar toegevoegd, maar zijn nog niet te downloaden, dit is waarschijnlijk pas mogelijk vanaf de Windows 10 Anniversary update die deze zomer verschijnt. Als de applicaties straks wel beschikbaar komen zal dat alleen op pc’s zijn met een Intel of AMD-processor want de applicaties maken gebruik van de x86-architectuur en dat soort applicaties kan je niet uitvoeren op een apparaat met een ARM-chip, zoals een smartphone of tablet.

Eerder gingen er nog geruchten dat Microsoft zou werken aan een Surface Phone waar mogelijk een Intel-chip in zou worden gebruikt, zodat de applicaties straks ook op een smartphone van Microsoft kunnen draaien. Intel maakte deze week echter bekend dat het bedrijf stopt met de ontwikkeling van smartphone-processoren dus die optie lijkt vervlogen. Als Microsoft x86-applicaties wil laten werken op smartphones zal het deze moeten virtualiseren in de cloud.