3min Devices

‘Microsoft komt medio 2016 met Surface Phone’

Opnieuw zijn er geruchten opgedoken dat Microsoft van plan is een Surface Phone op de markt te brengen. Het Surface-merk wordt op dit moment gebruikt voor tablets van Microsoft die met een toetsenbord zijn uit te breiden tot ware laptop-vervangers. Daar komt medio 2016 mogelijk een Surface Phone bij.

Microsoft heeft in Redmond een uitgebreid laboratorium opgezet en een groot team aan het werk die hardware ontwikkelen voor het bedrijf. Dit team heeft de Surface-tablets ontwikkeld met als laatste resultaat de Surface Pro 4 en de Surface Book. De Surface Pro 4 is al een tablet die met een afneembaar toetsenbord is om te bouwen tot een ware laptop-vervanger met gelijkwaardige prestaties, daarnaast is er in de VS nu ook de Surface Book, een laptop waarbij ook het toetsenbord kan worden verwijderd, maar dat systeem heeft nog hogere high-end prestaties.

Volgens anonieme bronnen van Windows Central gaan de ambities van Microsoft nog een stapje verder en komt er ook een Surface-telefoon. We zijn natuurlijk erg benieuwd in hoeverre die anders is dan de high-end Lumia’s die Microsoft recent heeft gepresenteerd. Al kunnen we dat tot op zekere hoogte wel raden.

Microsoft heeft recent de Lumia 950 en Lumia 950 XL gepresenteerd, dit zijn de nieuwe vlaggenschepen van Microsoft op de smartphonemarkt. Het nadeel voor Microsoft is echter dat ze deze toestellen pas dit najaar konden presenteren omdat Windows 10 Mobile nog niet klaar was, maar de introductie valt nu precies tegen het einde van de lifecycle van de Qualcomm-chips, waardoor het weliswaar high-end toestellen zijn en het predicaat vlaggenschip verdienen, maar het is niet heel nieuw of state-of-the-art, de gebruikte processoren worden al sinds maart van 2015 gebruikt in allerlei smartphones.

Begin volgend jaar komt Qualcomm dan ook weer met nieuwe chips die wel state-of-the-art zijn en het is aan Microsoft om daar weer iets mee te gaan doen. Dat het bedrijf medio 2016 met nieuwe vlaggenschepen komt ligt dan ook voor de hand. Hoewel we uitgingen van nieuwe Lumia’s zou een Surface Phone ook mogelijk zijn.

We verwachten dat Microsoft er dan voor zal kiezen om de toestellen te voorzien van een metalen behuizing, de Lumia’s zijn nog voorzien van polycarbonaat. Verder zal Microsoft mogelijk gaan kijken naar een vingerafdrukscanner naast de irisdetectie die al in de Lumia 950 zit. Er is nog wel wat onduidelijkheid over de processor, want eerdere geruchten wezen op een Intel-processor, maar dat plan zou volgens de bronnen van de baan zijn. Een Intel-chip zou echter wel extra mogelijkheden bieden, Continuum zou dan mogelijk ook win32-apps kunnen draaien op de Surface Phone. Als er opnieuw voor een Qualcomm-chip wordt gekozen is dit helaas niet mogelijk.

Bron:Windows Central