1 min

Apple heeft een patent aangevraagd op een technologie die ervoor moet zorgen dat de aansluitpoorten op een iPhone niet vollopen met water. Denk daarbij aan de lightning en koptelefoon-aansluiting. Het lijkt er dus op dat Apple wel degelijk overweegt om een waterbestendige iPhone op de markt te brengen, iets wat veel iPhone-gebruikers waarschijnlijk wel kunnen waarderen.

Het betreffende patent is op 9 juni 2014 aangevraagd en is op 10 december 2015 gepubliceerd. Hiermee is de patentaanvraag openbaar geworden en kunnen wij concluderen dat Apple overweegt een waterbestendige iPhone te ontwikkelen. Toegewezen is het patent nog niet, daar zal Apple nog even geduld voor moeten opbrengen.

Het patent beschrijft een methode waarbij de aansluitingen op het toestel worden beschermd door een zelfhelend elastomeer. Als je een kabel in de aansluiting steekt prik je dit materiaal min of meer door en als je de kabel verwijderd hersteld het zichzelf weer. Hierdoor kan er geen water of stof doorheen komen. De kunst is waarschijnlijk om dit materiaal zo te maken dat het duizenden keren kan worden doorgeprikt voordat het versleten is.

Hoe duurzaam het materiaal precies is beschrijft Apple niet in het patent, maar het zou minimaal 90 procent van zijn sterkte terug moeten krijgen bij het verwijderen van de kabels.

Sony is de enige fabrikant die inmiddels al jaren zijn vlaggenschepen waterbestendig kan noemen. Samsung heeft met de Galaxy S5 dat ook kortstondig geprobeerd, maar bij de Galaxy S6 is hier alweer vanaf geweken.