Apple en Samsung hebben interesse om in de toekomst waterdichte smartphones op de markt te brengen. Beide bedrijven zagen vorige week op de CES-beurs in Las Vegas een demonstratie waarop een iPhone zonder beschermingshoesje in het water werd gedompeld. Apple en Samsung zouden zo onder de indruk zijn van deze technologie dat ze overwegen om in de toekomst waterdichte mobiele telefoons op de markt te brengen.

De technologie waarmee dit mogelijk is heet HZO, een verwijzing naar de chemische formule van water H2O. Smartphones hoeven niet over een speciaal beschermingshoesje te beschikken om ze waterdicht te maken. Door het aanbrengen van een speciale coating wordt er volgens de fabrikant een nanobeschermingslaag aangebracht aan het toestel dat water afstoot en de elektronica beschermt.

De fabrikant heeft de coating op diverse toestellen van Apple, Samsung en Motorola uitgeprobeerd. Pocket-lint zegt getuige te zijn geweest van een demonstratie op de CES-beurs. Daar dompelde de fabrikant een iPhone-toestel zonder beschermingshoes meerdere malen in een bak met water.

Een woordvoerder vertelde tegenover Pocket-lint dat het bedrijf met diverse bedrijven in onderhandeling is om in de nabije toekomst smartphones waterdicht te maken met hun technologie. De voorzitter van Samsung was volgens de woordvoerder enorm onder de indruk van de technologie. Naast Samsung zegt het bedrijf onderhandelingsgesprekken met Apple te voeren, mogelijk om de iPhone 5 van deze technologie te voorzien.

Het bedrijf achter de HZO-technologie blaakt volgens Pocket-lint van zelfvertrouwen. "We verwachten dat de HZO-technologie in de smartphones van het volgende seizoen verwerkt is", aldus de woordvoerder van het bedrijf.

Het aantal waterdichte smartphones is op één hand te tellen. Techzine testte onlangs een van de modellen: de Samsung Galaxy Xcover S5690. De review over dit toestel kun je uiteraard op onze website nalezen.

Hieronder een kort filmpje waarin je HZO aan het werk ziet.