Amazon is begonnen met de verkoop van eigen ARM-chips aan derden, voornamelijk OEM’s. Amazon kocht vorig jaar het Israëlische Annapurna Labs en die zijn verantwoordelijk voor de Alpine-chips die Amazon nu verkoopt aan alle OEM’s die interesse hebben.

Amazon legde vorig jaar 350 miljoen dollar op tafel om Annapurna Labs in Israël over te nemen. Dit bedrijf ontwerpt ARM-chips en de nieuwe generatie chips met de naam Alpine worden nu door Amazon verkocht aan derde partijen. Amazon zal de chips waarschijnlijk ook gaan inzetten voor eigen producten, mogelijk in nieuwe Kindle-producten, maar mogelijk ook in de datacenters van Amazon Web Services.

Op dit moment zijn de nieuwe Alpine-chips nog alleen geschikt voor licht werk en daarom richt Amazon zich op fabrikanten van wifi-routers en netwerkopslagsystemen. Netgear en Synology waren al klant van Annapurna en zullen mogelijk nu de chips bij Amazon gaan afnemen.

De chips zijn verder ook compatible met initiatieven zoals de Data Plane Development Kit en OpenWRT. Hierdoor kunnen de Alpine-chips netwerkverbindingen ondersteunen van 10G en ondertussen ook nog de nodige applicaties uitvoeren. Volgens Annapurna Labs worden hiermee enterprise-class services beschikbaar gemaakt tegen veel lagere tarieven en dus ook voor thuisgebruik. Het MKB kan echter ook enorm profiteren van nieuwe routers en NAS’en die voorzien worden van Alpina-chips.

Amazon wil in de toekomst ook geavanceerdere en veel krachtigere chips gaan verkopen die ondersteuning bieden voor DDR4 en PCIe 3.0. Wanneer we deze chips kunnen verwachten is echter nog onduidelijk.