2min

Microsoft is volgens zijn eigen vacaturesite op zoek naar ontwikkelaars die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een 64bit-versie van Windows 10 Mobile. Op dit moment draait het mobiele besturingssysteem van Microsoft nog in 32bit, ook op smartphones met een 64bit-processor. Mogelijk wil in de eerst volgende grote upgrade al 64bit-ondersteuning toevoegen, dat is de zogenaamde Redstone-upgrade.

Volgens de vacaturesite van Microsoft is het bedrijf druk op zoek naar ontwikkelaars die kennis hebben van de 64bit-instructieset op een ARM-platform en een flinke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de 64bit-versie van Windows 10 Mobile. Onder de verantwoordelijkheden valt te lezen dat er een plan moet worden gemaakt om de 64bit ARM-versie van Windows 10 klaar te hebben voor de Redstone-upgrade. Daarbij moet de kandidaat in staat zijn de belangrijkste obstakels te identificeren.

Veel mobiele besturingssystemen hebben de stap al gemaakt van 32bit naar 64bit, zo is iOS van Apple al enige jaren voorzien van 64bit-ondersteuning en ook Android heeft de overstap al volledig gemaakt. Microsoft heeft met zijn nieuwe Windows 10 Mobile waarschijnlijk gekozen voor de snelste weg en dat was zonder 64bit-ondersteuning, maar daar wil het wel snel verandering in gaan brengen.

Wanneer de Redstone-upgrade beschikbaar komt is onduidelijk, eerder gingen geruchten uit van dit voorjaar, maar waarschijnlijk verschijnt er dit voorjaar een kleinere upgrade en verschijnt de Redstone-upgrade pas ergens eind 2016. Als Microsoft nu nog op zoek is naar mensen kan de Redstone-upgrade nooit dit voorjaar al klaar zijn.

De grote vraag is of het ontbreken van 64bit-ondersteuning voor Windows 10 Mobile niet een rem zet op de uitrol van het besturingssysteem. Alle nieuwe mobiele processoren zijn 64bit en veel high-end smartphones krijgen dit jaar waarschijnlijk meer dan 3GB aan werkgeheugen. Smartphones met Windows 10 Mobile kunnen dit jaar nog geen gebruik maken van de voordelen van een 64bit-instructieset en de speciale features die sommige chips in 64bit aanbieden, daarnaast blijft de hoeveelheid werkgeheugen gelimiteerd tot 3GB.

Eind februari is de Mobile World Congress in Barcelona en dat is het moment voor veel fabrikanten om nieuwe smartphones te presenteren, dan zal ook duidelijk worden of veel fabrikanten een nieuw Windows-avontuur aan durven.