2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Google werkt al jaren samen met uiteenlopende fabrikanten aan de Nexus-smartphones. De bedoeling van die smartphones en tablets is om te laten zien wat er mogelijk is met het Android-besturingssysteem. Ondanks goed ontvangen toestellen, heeft dat niet kunnen voorkomen dat Android behoorlijk gefragmenteerd is. In een poging daar iets aan te veranderen, gaat Google volgens een nieuw gerucht een compleet eigen smartphone ontwikkelen, naast de huidige Nexus-serie.

Bronnen van de Britse krant The Telegraph meldden dat Gogle al in een vergevorderd stadium is. Het nieuwe toestel wordt volgens het gerucht aan het einde van dit jaaruitgebracht. Google kiest dus eigenlijk voor dezelfde strategie als Apple, niet alleen bepaalt Google hoe het besturingssysteem eruit ziet en welke apps er zijn geïnstalleerd, ook bepaald het nu hoe de hardware eruit komt te zien, welke specificaties het toestel heeft en hoe het gefabriceerd gaat worden. Of Google dit eigen smartphoneproject combineert met Project Ara, de modulaire smartphone, is nog onduidelijk. Wel werkt de techgigant al jaren aan een modulaire smartphone, op de redactie vermoeden we dat dit er los van staat.

De hoofdreden voor Google om met een geheel eigen toestel te komen ligt in ’t feit dat Android ontzettend gefragmenteerd is geraakt. Het is voor fabrikanten mogelijk om Android aan te passen en dat doen ze dan ook vrijwel allemaal. Ze voeren allemaal flink wat aanpassingen door en leggen een eigen "softwarelaag" over Android. Dat is fijn voor consumenten die daarmee meer smaken en keuzes hebben, wat minder fijn is, is dat updates minder snel kunnen worden uitgerold. Bij elke nieuwe versie van Android moeten de fabrikanten al hun software-aanpassingen opnieuw doen aan Android en dat kost veel tijd. Zoveel tijd dat het vaak minimaal zes maanden duurt voordat we de eerste updates zien en meer dan een jaar voordat een update breed is uitgerold. Daar komt ook nog eens bij dat fabrikanten vaak hun eigen versies van apps die Google meelevert installeren, waardoor sommige apps eigenlijk dubbel geïnstalleerd staan.

Dat Google werkt aan een eigen smartphone betekent eigenlijk maar één ding, het wil de druk opvoeren bij de fabrikanten om de updates sneller uit te rollen en minder ingrijpende aanpassingen te doen in Android. Deze nieuwe strategie wil overigens niet zeggen dat het bedrijf stopt met de Nexus-toestellen. Vorige maand nog vertelde Google-baas Sundar Pichai dat het bedrijf zijn samenwerking met andere fabrikanten wil vergroten. De Nexus-lijn blijft daar onderdeel van. De eerstvolgende telefoon in die reeks wordt vermoedelijk gemaakt door HTC en draagt de codenaam Sailfish. Het toestel zou een 5 inch scherm met resolutie van 1920×1080 pixels krijgen.