De Chinese fabrikant Xiaomi gaat voorlopig geen smartphones in Europa uitbrengen, zo heeft topman Hugo Barra aangegeven. Xiaomi kan op het moment geen mensen vrijmaken om relaties op te bouwen met providers en winkeliers.

Xiaomi houdt de boot nog altijd af als het gaat om de eerste stappen in Europa. Het merk is in China mateloos populair, de vraag naar nieuwe Xiaomi-toestellen is daar erg hoog. Xiaomi verkoopt sinds enige tijd ook in enkele andere Aziatische landen toestellen, maar een expansie naar Europa zit er voorlopig niet in: er zijn voorlopig geen plannen.

Hugo Barra, voorheen topman bij Google’s Android-afdeling, verklaart dat het debuut op Europese markten ooit wel zal plaatsvinden, maar er zijn op het moment geen concrete plannen. Het lijkt erop dat Europese burgers dit overigens vooral aan zichzelf moeten wijten: "In Europa loopt er nog veel via de providers en traditionele retailers, maar wij zijn een e-commerce-bedrijf," geeft Barra aan.

Doordat Europeanen hun toestellen voornamelijk via providers en fysieke winkels kopen, ziet Xiaomi voorlopig geen ruimte voor toetreding. Hiervoor zou het bedrijf namelijk relaties met providers en winkeliers moeten opbouwen en dat kost tijd en mankracht. Overigens slagen bedrijven zoals OnePlus er wel prima in om hun toestellen enkel via online kanalen aan de man te brengen.