2min Devices

Android gaat automatisch updaten vanaf Android N

Google heeft bekendgemaakt dat de nieuwe versie van Android, Android N, automatische updates zal gaan krijgen die op de achtergrond worden gedownload en geïnstalleerd. Om dit soepel te laten verlopen zullen toestellen voorzien worden van twee installaties, waarbij de niet actieve installatie wordt bijgewerkt en het toestel dan kan overschakelen.

Google gaat eindelijk de Android fragmentatie aanpakken, veel toestellen moeten het momenteel stellen met een Android-versie die minimaal twee jaar oud is. Dat begint een steeds groter probleem te worden omdat sommige beveiligingslekken simpelweg niet zijn gedicht bij de oudere versies en kwaadwillenden daar misbruik van kunnen maken.

Vanuit het oogpunt van veiligheid moet Google dus echt iets doen aan die fragmentatie en dat moet met Android N gaan gebeuren. Google gaat automatisch updates verspreiden naar toestellen met Android N, deze zullen beschikken over twee installaties waarbij de niet actieve installatie zal worden bijgewerkt om vervolgens over te schakelen. Het downloaden en installeren gebeurt op de achtergrond, waarschijnlijk vooral ’s nachts als toestellen op de lader liggen en een WiFi-connectie hebben. Dat zijn zaken waar Google wel rekening mee zal houden.

De vraag is alleen nog even welke fabrikanten deze functie gaan ondersteunen, fabrikanten kunnen ervoor kiezen deze feature uit te schakelen. Wat tot gevolg zal hebben dat toestellen een stuk minder veilig zijn. Veel fabrikanten kiezen er namelijk voor om enkele radicale aanpassingen te doen in Android en dat gaat niet met deze automatische updates, tenzij ze hun strategie en software gaan herzien. Daar staat tegenover als een aantal Android-fabrikanten er wel voor kiezen en een aantal niet, de laatst genoemde duidelijk in het nadeel zijn. Ze zullen daar op worden afgerekend door Google, de media en uiteindelijk de eindgebruiker.

Het is in elk geval een goede stap dat Google de fragmentatie gaat aanpakken, de vraag is alleen nog even hoe het allemaal gaat uitpakken. Android N verschijnt aan het einde van de zomer en dan zal er ongetwijfeld meer duidelijk worden wat de positie van de fabrikanten is.