2min

Microsoft blijft pogingen doen om het startmenu verder te verbeteren. In een nieuwe Windows Insider-build heeft het opnieuw visuele aanpassingen gedaan aan het startmenu. Het doel van de aanpassingen is om pc- en tablet-gebruikers minder te laten scrollen en ze eenvoudiger toegang te geven tot alle apps.

In Windows 8 werd het startmenu nog volledig geschrapt om een compleet nieuw startscherm te introduceren, dat bleek geen goed idee want de gebruikers waren niet enthousiast en toen het sentiment eenmaal bestond dat het niks was, kreeg Microsoft dat met geen mogelijkheid meer aangepast. In Windows 8.1 wist het wat van de kritieken nog wel weg te nemen, maar het was snel daarna duidelijk dat Microsoft met Windows 10 geen andere optie had dan het startmenu te laten terugkeren.

In Windows 10 is het startmenu, met de taakbalk en desktop-omgeving dan ook weer terug van weggeweest. Overigens niet op alle formfactors want Microsoft is daarin wel creatief geweest. Ook heeft Microsoft de tegels die het introduceerde in Windows 8 niet geschrapt in Windows 10. Deze zijn gebleven en gecombineerd met het traditionele startmenu.

Nu probeert Microsoft met een paar slimme aanpassingen het startmenu nog beter te maken. Het heeft nu linksboven een hamburgermenu geplaatst, met daaronder de lijst met "Alle Applicaties". Het icoontje voor instellingen en om Windows 10 af te sluiten of opnieuw te starten is naar linksonder verplaatst.

Microsoft zal deze aanpassing niet direct gaan doorvoeren bij alle gebruikers. De Windows Insiders-groep wordt nu gevraagd om hun mening en op basis van die feedback zal straks een beslissing worden genomen.