2min

Google werkt naar verluidt aan een speaker met spraakbesturing. Verwacht wordt dat Google een grote stap voorwaarts gaat zetten met Google Now, de persoonlijke (spraak)assistent van het bedrijf. De speaker moet niet alleen op basis van stemcommando’s muziek afspelen maar ook informatie kunnen opzoeken of je agenda kunnen bijhouden.

De nieuwe draadloze speaker van Google zou de naam Google Chirp dragen en moet een centrale plek in de huiskamer krijgen en als hub opereren om mee te communiceren. Qua uiterlijk zou de speaker veel lijken op de OnHub-routers van het bedrijf. Het idee lijkt heel erg op de Amazon Echo, die eigenlijk al dezelfde mogelijkheden biedt. Ook Sony werkt aan een soort gelijk product maar dan met een ingebouwde projector.

We gebruiken nu elke dag onze smartphones heel intensief om informatie op te zoeken, maar daarbij moet je nog steeds een grote handeling doen, namelijk het pakken van je smartphone. Veel techgiganten denken dat ze die stap weg kunnen halen met een centrale hub in huis waar je op elk gewenst moment vragen aan kan stellen. Zo’n speaker in huis luistert dus altijd naar commando’s, een idee waar veel mensen vast aan moeten wennen.

Via de spraakbesturing wordt het dan mogelijk om basisinformatie op te vragen, maar waarschijnlijk ook om apparaten in huis te bedienen, de thermostaat verhogen of verlagen, lichten aan en uit schakelen, muziek afspelen, de agenda volplannen, de weersverwachting raadplegen of een Uber bestellen.

Hoever Google precies gaat is nog niet duidelijk, maar tijdens Google I/O horen we vast meer over dit product. Google I/O vindt plaats van 18 tot 20 mei.