2min Devices

Automatische Android-updates alleen op nieuwe toestellen

Google gaat vanaf Android N het mobiele besturingssysteem automatisch van updates voorzien. Als het toestel aan de lader ligt en verbonden is met een WiFI-netwerk zullen de updates straks automatisch worden binnengehaald en geïnstalleerd. Nu blijkt echter dat deze feature hoogstwaarschijnlijk alleen beschikbaar komt voor nieuwe toestellen. De bestaande Nexus-toestellen krijgen de feature ook niet.

Gisteren schreven we al dat Google vanaf Android N het mobiele besturingssysteem automatisch gaat updaten. Google maakt in Android N gebruik van twee systeempartities om de automatische updates te kunnen installeren. De actieve installatie download de benodigde bestanden maar de niet actieve partitie wordt vervolgens geüpdated. Reden hiervoor is dat mocht er iets misgaan er nog kan worden teruggegrepen op de andere installatie.

Nu blijkt echter dat Google deze feature niet kan activeren via een over-the-air update. Bestaande Nexus-toestellen krijgen dan ook niet de mogelijkheid om automatisch te updaten. Reden hiervoor is dat het herpatitioneren niet mogelijk is via een over-the-air-update maar alleen via een installatie via de pc. Als een Nexus-toestel via de pc wordt bijgewerkt wordt de feature mogelijk wel actief.

Het betekent echter dat bestaande Android-toestellen deze feature nooit krijgen, er zijn maar heel weinig gebruikers die via de pc hun smartphone willen updaten en hun toestel willen resetten, want gegevens kunnen dan niet behouden blijven. Het zal dus nog wel even duren voordat de Android-fragmentatie echt minder wordt. Wij denken zo’n 3 of 4 jaar.

Wellicht dat Google of een andere fabrikant er toch in gaat slagen een OTA-update te fabriceren waarbij het herpatitioneren is inbegrepen.