2min

Ontwikkelaars van apps zijn niet erg geïnteresseerd in het bouwen van apps voor de Apple Watch. Dat zegt Tim Anglade, de vicepresident van Realm, een bedrijf dat databasetechnologie levert voor mobiele applicaties. Zo’n 100.000 app-ontwikkelaars maken gebruik van de Realm-databasetechnologie die in totaal weer door zo’n miljard mensen wordt gebruikt.

Doordat ontwikkelaars gebruik maken van Realm-technologie in hun apps, beschikt het bedrijf over veel informatie met betrekking tot de ontwikkeling van apps en welke apparaten in trek zijn bij ontwikkelaars en welke juist niet. Tim Anglade geeft aan dat men op wekelijkse basis relatief weinig apps voor de Apple Watch ziet in tegenstelling tot het aantal iOS- apps dat verschijnt. Volgens Anglade was er aanvankelijk een haast om apps te maken voor de Apple Watch toen deze net gelanceerd was, maar deze dagen wordt het vooral gezien als een soort companion-toepassing voor de iPhone en ontwikkelaars zien volgens hem weinig brood in het ontwikkelen van dergelijke apps voor de Apple Watch.

Apple’s tvOS doet het daarentegen een stuk beter. Dat besturingssysteem is beschikbaar op de vierde generatie Apple TV die sinds het laatste kwartaal van 2015 te koop is. Dat is ook de eerste Apple TV die beschikt over de App Store van Apple. Anglade licht toe: "Voor elke 1000 nieuwe iOS-apps die momenteel gebouwd worden zien we dat er tien tvOS-apps worden gemaakt en één app voor de Apple Watch. tvOS is een geheel nieuw platform, dus er is een soort goudkoorts. Ontwikkelaars kunnen op deze manier zichzelf vestigen op tvOS en een marktaandeel pakken voor hun apps."

Er gaan geruchten dat Apple van plan is om op 13 juni tijdens het World Wide Developers Conference, kortweg het WWDC genoemd, een nieuwe versie van de Apple Watch aan te kondigen. "Apple heeft een roadmap gepubliceerd voor het uitvoeren van onafhankelijke apps, en dat is een big deal. Het zou ontwikkelaars mogelijk van gedachten kunnen veranderen", aldus Anglade.