2min

Seagate heeft nieuwe harde schijven gepresenteerd, in drie series is het nu mogelijk om een harde schijf van 10TB aan te schaffen. Deze nieuwe HDD’s zijn ook geschikt voor de consumentenmarkt, eerder kwam Seagate al met een 10TB-model op de markt voor de datacentermarkt.

De nieuwe schijven verschijnen in verschillende series, zo is er de Guardian-serie, beter bekend als Barracuda Pro, IronWolf en SkyHawk-serie. Alle HDD’s draaien op een snelheid van 7200 rpm en zijn naar verluidt gevuld met Helium om zo’n grote opslagcapaciteit mogelijk te maken. Het gebruik van Helium verkleind de weerstand en maakt de schijven efficiënter.

De Barracuda Pro uit de Guardian-serie is geschikt voor desktop-computers en beschikt over een cache van 256MB. De snelheid van deze schijf is volgens Seagate 220Mb/s. Het bedrijf geeft vijf jaar garantie op dit model. De Ironwolf 10TB schijf is bedoeld voor gebruik in NAS-apparaten en haalt een snelheid van 210MB/s, verder beschikt dit model eveneens over 256MB cache maar moet het stellen met drie jaar garantie. Tot slot is is er nog de SkyHawk-serie deze is bedoeld voor systemen die worden gebruikt voor cameraopname-systemen, beschikt eveneens over 256GB aan cache en 3 jaar garantie, maar wat er verder precies geoptimaliseerd is aan deze schijven is onduidelijk.

De Barracuda Pro is de meest geavanceerde schijf van de drie en kan ook de meeste schrijfactiviteit voor zijn rekening nemen, waarschijnlijk wordt dat model dan ook het duurste.

De Guardian en Ironwolf schijven komen op korte termijn beschikbaar met prijskaartjes tussen de 400 en 500 euro. In beide series verschijnen er schijven van 6, 8 en 10TB en in de Iroonwolf-serie komen er ook modellen met 1, 2, 3 en 4TB. De SkyHawk-schijven staan pas voor 2017 op het programma.

Seagate is een nog een echte traditionele HDD-fabrikant en lijkt net als Western Digital de boot te hebben gemist met de overstap op SSD’s. Laatst genoemde heeft zichzelf gered door Sandisk over te nemen, voor Seagate is er nog geen reddingsplan in zicht. De fabrikant moest eerder deze maand wel 6500 mensen ontslaan omdat de bedrijfsresultaten onder druk staan.