Samsung probeert zichzelf actief in de markt te zetten als een van de meest innovatieve bedrijven op de smartphonemarkt. Tot dusverre lukt dat aardig: het was de eerste die een smartphone uitbracht met een gebogen scherm. Dat is de eerste stap in de richting van geheel flexibele en buigbare schermen en het lijkt er nu op dat Samsung het voor elkaar heeft.

Het bedrijf heeft een tweetal nieuwe patenten aangevraagd die flexibele, opvouwbare schermen mogelijk lijken te maken. Tot nu toe was de ontwikkeling daarvan moeilijk, omdat de schermcomponenten makkelijk beschadigd raken bij het opvouwen ervan. De nieuwe patenten maken dat juist wel mogelijk.

Het eerste patent draait om wat Samsung een "kunstmatige spier" noemt. Het gaat om een aantal aan elkaar verbonden plaatjes, die ervoor zorgen dat de schermcomponenten niet beschadigd raken als het scherm bewogen wordt. Ze zouden als het ware de belangrijke componenten beschermen als het scherm opgevouwen wordt. Een tweede patent is voor een flexibel scherm dat in een boven- en onderkant verdeeld is en opgevouwen kan worden door de kunstmatige spier.

De patenten passen in een reeks eerdere aanvragen van Samsung, en maken duidelijk dat deze innovatie redelijk snel naar de markt gaat komen. De laatste geruchten zijn dat Samsung volgend jaar al een opvouwbare telefoon wil lanceren. Wellicht dat de Samsung Galaxy S8, het volgende verwachte vlaggenschipmodel van de Zuid-Koreaanse fabrikant, daar een van is.