2min

De Galaxy S7 en S7 Edge hebben de Zuid-Koreaanse fabrikant bepaald geen windeieren gelegd. De smartphone is er grotendeels voor verantwoordelijk dat Samsung zijn winst zag groeien in het tweede kwartaal van 2016. Het bedrijf zag zijn winst bijna verdubbelen ten opzichte van vorig jaar.

De smartphonedivisie van Samsung zette afgelopen kwartaal 21,3 miljard euro om. Een jaar geleden was dat nog 20 miljard euro. Maar het is vooral de operationele winst die groeide, zelfs bijna verdubbelde. Het bedrijf mocht 3,7 miljard euro bijschrijven over afgelopen kwartaal, tegenover 2,1 miljard euro een jaar geleden.

Het was echter niet alleen de smartphonedivisie die positieve resultaten bereikte. Het bedrijf haalde als geheel een kwartaalopzet van 40,7 miljard euro. Dat is 1,9 miljard euro meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De operationele winst kwam neer op 6,5 miljard euro. Dat was vorig jaar nog 0,99 miljard euro minder.

Ook over de tweede helft van dit jaar verwacht Samsung goede zaken te doen. Het gaat er vanuit nog meer smartphones te verkopen, mede door de lancering van wat het zelf omschrijft als een nieuw vlaggenschipmodel. Daarnaast concentreert het zich de komende tijd meer op de productie en verkoop van flexibele beeldschermen, waarvan het ook veel verwacht.

Dat Samsung juist meer smartphones verkocht, zou deels komen door een daling van het aantal iPhones dat verkocht werd. Amerikaanse mobiele providers zouden de Samsung Galaxy S7 edge vooral in de markt gezet hebben als een goede telefoon om met een abonnement te nemen. Daardoor zag Samsung zijn verkopen deels groeien, zonder extra geld uit te hoeven geven aan de marketing van de smartphones.